Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2984 (2021-2022)
Innlevert: 23.09.2022
Sendt: 23.09.2022
Besvart: 01.10.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Forutsigbarhet og realistisk tidsperspektiv for investeringer er viktig for næringslivet. For å komme opp på nivå II med 45 prosent støtte er det derfor avgjørende for bedriftene å få rede på innenfor hvilke tidsrom aktuelle ENØK tiltak må gjennomføres.
Kan eksempelvis ENØK-tiltak utføres til sommeren?

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringens viktigste tiltak for næringslivet i møte med høye og ustabile kraftpriser, er å få på plass endringer i grunnrenteskatten for vannkraft. Målet er å gjøre det gunstigere for kraftleverandørene å tilby langsiktige og forutsigbare fastprisavtaler til sine kunder. Regjeringen tar sikte på at nevnte skatteendringer kan tre i kraft fra nyttår. I påvente av at tilbudet av fastprisavtaler bedres, lanserte regjeringen den 16. september flere tiltak som skal hjelpe strømintensive foretak i en overgangsperiode. Disse har blitt konkretisert i forslag som ble lagt frem for Stortinget i dag, 30. september.
Regjeringen foreslår å opprette en lånegarantiordning og en energitilskuddsordning for næringslivet, som anslås å omfatte om lag 20 000 bedrifter i områder med særlig høye strømpriser. Ordningene er utarbeidet i tett dialog med partene i arbeidslivet, og vil bidra til å trygge arbeidsplasser og næringsvirksomhet lokalt. NHO, LO og Virke oppfordrer derfor Stortinget til å vedta ordningene som regjeringen har lagt fram.
Energitilskuddsordningen vil også gi sterke insentiver for strømintensive bedrifter til å investere i energieffektivisering og løsninger som kan spare dem for strømutgifter på sikt. Dette vil være bra både for bedriftenes lønnsomhet og for et samfunn som benytter strøm til stadig flere formål. Ordningen er rettet mot bedrifter med strømkostnader tilsvarende minst 3 prosent av omsetningen i første halvår 2022, og som i tillegg har fått sine strømpriser doblet det siste året. Hvis bedriften også har gjennomført en energikartlegging, kan den søke om tilskudd til å dekke både deler av strømregningen og deler av en ev. investering i energitiltak.
Bedrifter som velger å investere i energitiltak, og søker om støtte til dette, kan få dekket strømkostnader tilsvarende inntil 45 prosent av strømprisen over 70 øre per kWh, og i tillegg motta inntil 50 prosent av investeringskostnaden ved energitiltaket. Tiltakene som kvalifiserer for støtte, er i stor grad tiltak som næringslivet ikke kan få støtte til i dag, som installering av energistyringssystemer, etterisolering og solcellepaneler. Mer detaljert informasjon om de forhåndsgodkjente tiltakene vil tilgjengeliggjøres på nettsider for ordningen.
Regjeringen foreslår at en bedrift som søker om og får tilsagn om tilskudd, får to år på seg til å gjennomføre energitiltaket. Vi anser at en toårsperiode vil gi de fleste bedrifter tilstrekkelig tid og handlingsrom til å gjennomføre tiltaket. I praksis betyr dette at bedriften må sende inn sluttrapport som bekrefter gjennomført investering, til Enova senest to år etter tilsagn for å få tilskuddet utbetalt.