Grunde Almeland (V): Hva vil statsråden gjøre for å sørge for at varslingssaker om mobbing, seksuell trakassering og maktovergrep i Forsvaret blir håndtert på en forsvarlig og tillitsvekkende måte av forsvarsledelsen, inkludert hvilke tiltak statsråden vil iverksette for å få bukt med ukulturen i Forsvaret?
Begrunnelse
Torsdag 16. september gikk oberstløytnant Lena Kvarving ut i NRK og fortalte om en ukultur i Forsvaret når det kommer til varslingssaker om mobbing, trakassering og maktovergrep i Forsvaret. Bakteppet for Kvarvings utspill er en rekke veldokumenterte nyhetssaker om slike varslingssaker.
Ansvarliggjøring er et viktig prinsipp i arbeidet med å endre en organisasjonskultur. Kvarving sier til NRK at det mangler kultur for ansvarliggjøring i Forsvaret. Hun etterlyser en ledelse som kan og vil ukulturen til livs. Kvarving sier at det har vært varslet om ukultur i Forsvaret i flere tiår, uten at det har fått konsekvenser. Hun mener at det er et hån mot varslerne at ledelsen lar være å ta tak i ukulturen og fortsetter å verne og forfremme overgripere.
Kvarving kan fortelle om at hun fra øverste hold i Forsvaret har blitt instruert til å skjønnmale rapporter, så organisasjonen utad fremstår bedre enn virkeligheten tilsier. Torbjørn Bongo, leder av Norges offisers- og spesialistforbund, sier til NRK 17. september at han kjenner seg Kvarvings beskrivelse av at det foregår sminking av rapporter på de øverste nivåene. Fagforeningslederen frykter at hvitvaskingen fører til at det begås nye feil i håndteringen av varslingssaker i Forsvaret.
Forsvarsdepartementet, med forsvarsministeren i spissen, skal føre tilsyn med Forsvarets virksomhet. At forsvarsledelsen svikter i sin oppfølging av varslingssaker, fordrer at statsråden nå kommer på banen med en konkret plan for hvordan man skal få røsket opp i ukulturen. Amanda Berg Schjelderup, leder for Militært kvinnelig nettverk, etterlyser eksempelvis en konsekvensutmåling som er lik, uavhengig av grad og stilling.