Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2995 (2021-2022)
Innlevert: 24.09.2022
Sendt: 26.09.2022
Besvart: 29.09.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Blir klimarelatert tap og skade nedprioritert i statsrådens beredskapsarbeid, og hvis svaret er nei, hvilke tiltak vil statsråden iverksette for å forebygge og minimere klimarelatert tap og skade?

Begrunnelse

Arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap handler om å verne samfunnet mot hendelser som kan true grunnleggende verdier og funksjoner, og sette liv og helse i fare. Justis- og beredskapsdepartementet, med justis- og beredskapsministeren i spissen, har hovedansvaret for å ta hånd om helheten i regjeringens politikk for samfunnssikkerhet og beredskap.
Klimarisikoen utgjør en stadig større trussel for det norske samfunnet. Klimaendringene gir økt risiko for naturfarer som flom, skred, stormflo og kvikkleireskred. I 2013 fikk Norge et nasjonalt mål om å tilpasse samfunnet til klimaendringene med stortingsmeldingen «Klimatilpasning i Norge». Ifølge meldingen handler klimatilpasning om å erkjenne at klimaet er i endring, forstå konsekvensene og iverksette tiltak for enten å hindre skade eller å utnytte muligheter endringene kan innebære.
Etter å ha lest statsrådens beredskapstale til Riksrevisjonen 14. september er jeg overrasket over at klimaendringer ikke nevnes i talen, bare «hendelser utløst av naturen». Dette til tross for at Riksrevisjonen nylig leverte rapporten «Undersøkelse av myndighetenes arbeid med klimatilpasning av bebyggelse og infrastruktur» (Dokument 3:6 (2021-2022)) om hvor dårlig arbeidet med klimatilpasning går.
I rapporten retter Riksrevisjonen alvorlig kritikk mot myndighetene for at de ikke har sikret tilstrekkelig oversikt og iverksatt nødvendige tiltak for å sikre eksisterende bebyggelse og infrastruktur. Når kritiske områder ikke er godt nok kartlagt, kan dette føre til at utbygging skjer i områder med naturfare. Riksrevisjonen anser det som alvorlig at kartleggingene ikke er tilstrekkelige for å møte et klima i endring. Dette kan føre til unødvendig høye kostnader for samfunnet og handler i ytterste konsekvens om innbyggernes sikkerhet.
Statsråden kommenterer heller ikke Gjerdrum-skredet, som er den største ulykken i nyere tid. Dette til tross for at det har kommet tre rapporter og en rekke forslag for å redusere risikoen for slike hendelser.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Klimaendringer er en viktig del av samfunnssikkerhets- og beredskapsarbeidet. Konsekvensene av klimaendringene er sentralt i planlegging av fremtidig beredskap. I tillegg til å ha planer for håndteringen av hendelser, er det også viktig å forbygge konsekvensene av endringene.
For eksempel utvikler DSB nå en digital veileder for ROS-analyser i arealplanleggingen, og i tillegg revideres veileder for helhetlig Risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS) slik at hensynet til klimaendringer i større grad ivaretas. I tildelingsbrevet for 2022 fikk DSB i oppdrag å utarbeide en anbefaling om hvordan arbeidet med å forebygge konsekvensene av fremtidige ekstremværhendelser kan styrkes.
Regjeringen ønsker å styrke klimaberedskapen, og har igangsatt arbeid med en ny stortingsmelding for klimatilpasning. Funn og anbefalinger fra Riksrevisjonen i deres undersøkelse av myndighetenes arbeid med å tilpasse infrastruktur og bebyggelse til et klima i endring (Dokument 3:6 (2021–2022)) vil være viktige innspill i dette arbeidet. Arbeidet ledes av Klima- og miljødepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet deltar sammen med flere andre departementer.
Jeg viser også til at Totalberedskapskommisjonen som skal se på hvordan de samlede beredskapsressursene kan benyttes best mulig, vil vurdere betydningen av klimaendringer. Kommisjonen skal levere vurderingene sine i form av en NOU i 2023.