Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til finansministeren

Dokument nr. 15:3009 (2021-2022)
Innlevert: 26.09.2022
Sendt: 27.09.2022
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 05.10.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Vil statsråden og regjeringen ta initiativ til å redde det livsviktige chat-tilbudet til Mental Helse svartjenester?

Begrunnelse

Mental Helse svartjenester startet i 2014 en chattetjeneste, Sidetmedord.no. Mange, og spesielt barn og unge, foretrekker å skrive om det som er vanskelig, og chatten er et viktig supplement til Mental Helse sin døgnåpne hjelpetelefon 116 123.
I forbindelse med pandemien fikk Mental Helse ekstraordinære midler, og de kunne utvide chatten til å bli et døgnåpent tilbud fra 1. september 2021.
Siden den døgnåpne chaten åpnet 1. september 2021 har Mental Helse sine svartjenester totalt hatt over 120 000 innkommende chattesamtaler. Det er alltid stor pågang, og Mental Helse oppgir at de betalte veiledere har for det meste 2-3 chattesamtaler samtidig. Totalt 10-12 veiledere betjener chatten gjennom døgnet.
Midlene som Mental Helse fikk i forbindelse med pandemien er dessverre ikke videreført, og de står nå i fare for å måtte stenge chatten vår i perioden kl. 23.00 – 12.00. Siden åpningen av døgnåpen chat har Mental Helse i dette tidsrommet, på natten og morgen/formiddagen, hatt over 55 000 innkommende chattesamtaler.
64 % av de som tar kontakt på chatten er under 24 år. Barn og unge ønsker å skrive anonymt om det som er vanskelig, og det er lavterskel å ha en chattesamtale på mobilen sin. 20 % av de som kontakter oss er gutter/menn. Andelen unge gutter/menn som tar kontakt på denne arenaen er økende. Døgnåpen chatt er et viktig selvmordsforebyggende tiltak, da vi vet at selvmord er størst blant unge gutter/menn.
Denne chat-tjenesten er landets eneste døgnåpne chat der alle kan ta kontakt uansett hva det måtte gjelde, for eksempel om de har selvmordstanker. De ekstraordinære midlene som ble tilført har virkelig gitt gode resultater i form av en meget god og viktig tjeneste. Dette tilbudet er alt for viktig til å avvikles.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Psykisk helse er et av regjeringens viktigste satsingsområder. Vi er nå i gang med arbeidet med en ny opptrappingsplan for psykisk helse. Planen skal omfatte hele befolkningen – både barn, unge, voksne og eldre. Vi arbeider foreløpig med tre hovedområder: det helsefremmende og forebyggende arbeidet, mer tilgjengelig og nær hjelp av god kvalitet, og tilbudet til dem med alvorlige og sammensatte utfordringer.
Det offentlige har ansvar for at det blir gitt nødvendige helse- og omsorgstjenester gjennom hele døgnet, hele året. Frivillige tilbud, som hjelpetelefoner, er imidlertid et viktig supplement til det offentlige tilbudet. I 2022 ble det bevilget 27,5 mill. kroner til Mental helses hjelpetelefon, som inkluderte bevilgninger til chat-tjeneste. Under pandemien har det vært bevilget ekstraordinære midler for å utvide åpningstider eller gi et særlig tilbud til noen grupper. Samtidig har det vært tydelig kommunisert at disse bevilgningene var av engangskarakter.
Regjeringens videre forslag til bevilgninger innen dette området kommer i statsbudsjettet som legges frem 6. oktober 2022.