Marius Arion Nilsen (FrP): Med bakgrunn i den pågående krigen i Ukraina og energikrisen i Europa er norsk olje og gass enda mer kritisk viktig for Europa nå enn noensinne, og derav et yndet mål.
Hvilke grep har regjeringen tatt alene og sammen med partnerland, for å sikre norske offshoreinstallasjoner og infrastruktur som plattformer og gassrør på havbunnen, sett i lys av krigssituasjonen, de siste ukers droneobservasjoner ved plattformer, og gårsdagens gasslekkasjer i North Stream gassrørene?
Begrunnelse
Allerede for flere uker siden ble det observert uidentifiserte droner rundt norske offshoreinstallasjoner. I går ble det observert lekkasjer, mest sannsynlig fra sabotasje, på både North Stream 1 og 2.
I flere måneder har observasjoner av ulike droner kommet fra norsk sokkel. – Risikoen har aldri vært større, sier eksperter.
Politiet etterforsker mulige brudd på petroleumsloven. Loven sier at det er forbudt å ferdes mindre enn 500 meter fra oljeinstallasjonene, uten godkjenning fra ansvarlig selskap.
Forsker og lærer Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen, uttalte seg til nettavisen at risikoen for norske olje- og gassinstallasjoner aldri har vært større enn nå.
Vi har aldri vært i en situasjon der risikoen er så høy, sier han og forklarer:
"Russland oppfatter at de er i krig med Nato. I Nordsjøen har vi altså en strategisk viktig gassproduksjon som aldri har vært viktigere for Europa enn nå.
Han påpeker at Russland allerede har gjort gass til et våpen i konflikten med Nato, ved å stoppe den russiske gasseksporten til Europa.
– Europa hadde kommet i en ekstremt vanskelig situasjon hvis gassleveransene fra Norge hadde stoppet opp.
Ulriksen tror ikke at en eventuell russisk aksjon vil bli rettet direkte mot en plattform. Han tror heller at den vil bli rettet mot undervannsinstallasjoner som gassrørledninger, og at det vil bli gjort på en slik måte at russerne kan fraskrive seg ansvar.
– Jeg synes det er litt bevisstløst av Norge å sitte på så store ressurser, og vite hvor viktige disse er, samtidig som man i liten grad setter inn tiltak for å forsvare ressursene, sier Ulriksen.
Han sier at det ikke burde vært unaturlig om også andre Nato-land engasjerte seg i å trygge installasjonene i Nordsjøen. Forskeren ser for seg at det kunne blitt opprettet et eget Nato-hovedkvarter på Vestlandet, med ansvar for å trygge sokkelen."