Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:3035 (2021-2022)
Innlevert: 29.09.2022
Sendt: 29.09.2022
Besvart: 03.10.2022 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Vil statsråden bidra til å bevare naturrikdommen i Saltstraumen og samtidig sikre et bærekraftig steinbitfiske utenfor, gjennom et vern av steinbit i Saltstraumen marine verneområde?

Begrunnelse

Saltstraumen utenfor Bodø er en av verdens sterkeste malstrømmer. Strømforholdene har skapt et unikt naturmiljø som i sin tur førte til opprettelsen av et marint verneområde i 2013. Formålet med vernet var «å ta vare på et område som inneholder truet, sjelden og sårbar natur, representerer bestemte typer natur og som har særskilt naturvitenskapelig verdi».
Saltstraumen byr på fantastiske naturopplevelser, og har blitt et eldorado for dykkere fra hele verden. Samtidig har undervannsjakt (harpunering) på fisk gitt økt bekymring for undervannsmiljøet. Bekymringen gjelder særlig jakt på steinbit.
Steinbiten er essensiell for det rike og unike livet i Saltstraumen, blant annet fordi den regulerer bestanden av kråkeboller og dermed forhindrer at tareskogene beites ned. På 90-tallet sto steinbiten i fare for å bli utryddet fra strømmen. Det førte til at lokale dykkere innførte et selvpålagt jaktforbud, noe turistfiskebedrifter har støttet opp om ved å anbefale sine gjester å begrense uttak av steinbit.
Dette har hatt svært god effekt. Resultatet er en robust bestand, med mange par som legger egg hvert år, og steinbit i alle aldre. Forskning viser at reelle verneområder gir økte fiskebestander i områdene rundt. Fredning av steinbiten i Saltstraumen sikrer dermed bærekraftig fiske i Skjerstadfjorden og Saltfjorden.
Et selvpålagt vern er imidlertid svært sårbart. Det skal ikke mange sesonger til før resultatene av den tidligere innsatsen ødelegges. Utryddes steinbitbestanden i Saltstraumen, vil den ta lang tid å restaurere, siden steinbiten ikke blir kjønnsmoden før seks-sjuårsalderen.
Undervannsjakta går også ut over tillitsforholdet mellom dykkere og fisk, som det har tatt år å bygge opp, og som bidrar sterkt til opplevelsene mange dykkere kommer til Saltstraumen for å oppleve.
Da verneområdet ble opprettet i 2013, ble lokalmiljøets ønske om forbud mot harpunering nevnt i den kongelige resolusjonen. Det ble vist til havressursloven § 16, punkt c, som åpner for at «Fiskeri- og kystdepartementet kan fastsette forskrift om forbud mot høsting i visse områder, av visse arter eller med visse redskaper». Fylkesmannen anbefalte at det tas inn et punkt om at dette i en kommende forvaltningsplan for det marine verneområdet. Forvaltningsplanen er nå under utarbeidelse.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Saltstraumen regnes som verdens sterkeste tidevannsstrøm. De særegne strømforholdene skaper igjen forutsetninger for et rikt og særegent plante- og dyreliv. Dette er naturverdier av lokal, nasjonal og internasjonal betydning. En målsetting med vernet av Saltstraumen er nettopp å bevare disse naturverdiene uten større grad av ytre påvirkning.
Saltstraumen er også et attraktivt friluftslivsområde og turistmål, bl.a. for sportsfiskere og dykkere. Dette er i utgangspunktet positivt, samtidig som det kan være nødvendig med egne tiltak for å hindre negativ påvirkning på naturverdiene i området. Alminnelig friluftsliv, fiske, jakt og fangst er aktiviteter som er eksplisitt tillatt gjennom verneforskriften for Saltstraumen marine verneområde, forutsatt at slik aktivitet utøves i tråd med kravene som følger av annet regelverk, herunder havressursloven og lakse- og innlandsfiskeloven. Som representanten nevner, er det mulig å innføre forbud mot høsting i visse områder, av visse arter eller med visse redskaper, jf. havressursloven § 16 annet ledd bokstav c, noe som også vil kunne omfatte harpuneringsforbud og forbud mot fangst av steinbit i Saltstraumen. En eventuell forskrift om dette må i så fall fastsettes av fiskerimyndighetene.
Statsforvalteren i Nordland er forvaltningsmyndighet for Saltstraumen marine verneområde og leder nå, i nært samarbeid med bl.a. Bodø kommune, fylkeskommunen, miljøorganisasjoner, dykkere m.v., arbeidet med en forvaltningsplan for området. Hvorvidt det i dette tilfellet vil være hensiktsmessig å få på plass et forbud mot fangst av steinbit, er et spørsmål som drøftes som en del av dette arbeidet. Forvaltningsplanen forventes ferdigstilt før sommersesongen 2023. Dersom planen inneholder anbefalinger for oppfølging på sentralt nivå på dette punktet, vil jeg vurdere og evt. følge opp disse i samråd med fiskeri- og havministeren.
Jeg gjør oppmerksom på at svaret er utarbeidet i samråd med fiskeri- og havministeren, som har ansvaret for havressursloven med tilhørende forskrifter.