Une Bastholm (MDG): Vil statsråden bidra til å bevare naturrikdommen i Saltstraumen og samtidig sikre et bærekraftig steinbitfiske utenfor, gjennom et vern av steinbit i Saltstraumen marine verneområde?
Begrunnelse
Saltstraumen utenfor Bodø er en av verdens sterkeste malstrømmer. Strømforholdene har skapt et unikt naturmiljø som i sin tur førte til opprettelsen av et marint verneområde i 2013. Formålet med vernet var «å ta vare på et område som inneholder truet, sjelden og sårbar natur, representerer bestemte typer natur og som har særskilt naturvitenskapelig verdi».
Saltstraumen byr på fantastiske naturopplevelser, og har blitt et eldorado for dykkere fra hele verden. Samtidig har undervannsjakt (harpunering) på fisk gitt økt bekymring for undervannsmiljøet. Bekymringen gjelder særlig jakt på steinbit.
Steinbiten er essensiell for det rike og unike livet i Saltstraumen, blant annet fordi den regulerer bestanden av kråkeboller og dermed forhindrer at tareskogene beites ned. På 90-tallet sto steinbiten i fare for å bli utryddet fra strømmen. Det førte til at lokale dykkere innførte et selvpålagt jaktforbud, noe turistfiskebedrifter har støttet opp om ved å anbefale sine gjester å begrense uttak av steinbit.
Dette har hatt svært god effekt. Resultatet er en robust bestand, med mange par som legger egg hvert år, og steinbit i alle aldre. Forskning viser at reelle verneområder gir økte fiskebestander i områdene rundt. Fredning av steinbiten i Saltstraumen sikrer dermed bærekraftig fiske i Skjerstadfjorden og Saltfjorden.
Et selvpålagt vern er imidlertid svært sårbart. Det skal ikke mange sesonger til før resultatene av den tidligere innsatsen ødelegges. Utryddes steinbitbestanden i Saltstraumen, vil den ta lang tid å restaurere, siden steinbiten ikke blir kjønnsmoden før seks-sjuårsalderen.
Undervannsjakta går også ut over tillitsforholdet mellom dykkere og fisk, som det har tatt år å bygge opp, og som bidrar sterkt til opplevelsene mange dykkere kommer til Saltstraumen for å oppleve.
Da verneområdet ble opprettet i 2013, ble lokalmiljøets ønske om forbud mot harpunering nevnt i den kongelige resolusjonen. Det ble vist til havressursloven § 16, punkt c, som åpner for at «Fiskeri- og kystdepartementet kan fastsette forskrift om forbud mot høsting i visse områder, av visse arter eller med visse redskaper». Fylkesmannen anbefalte at det tas inn et punkt om at dette i en kommende forvaltningsplan for det marine verneområdet. Forvaltningsplanen er nå under utarbeidelse.