Tone Wilhelmsen Trøen (H): Ifølge NRK Trøndelag (28.09.22) viser klinisk forskning at psykisk syke som må vente på behandling blir sykere. Samtidig som ventetidene øker i alle helseregioner, melder behandlingsinstitusjoner godkjent gjennom Fritt behandlingsvalg at de har ledig kapasitet.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at all ledig behandlingskapasitet tas i bruk slik at ventetidene kan reduseres for psykisk syke pasienter?
Begrunnelse
Alle de fire helseregionene har i snitt fått lengre ventelister for psykisk syke som trenger behandling i spesialisthelsetjenesten. Samtidig som det er lange ventetider og fristbrudd for pasienter med rett til behandling innen psykisk helsevern, melder godkjente leverandører av de samme behandlingstjenesten gjennom Fritt behandlingsvalg, at de har ledig kapasitet.
Det kan derfor se ut til at i stedet for å forsøke å gi raskere psykisk helsehjelp ved å ta i bruk den kapasiteten som er ledig hos ideelle og private aktører gjennom fritt behandlingsvalg, henvises pasientene til å stå i kø på venteliste i det offentlige. Dette til tross for at det er satt en øvre grense for hvor lenge mennesker med psykisk sykdom skal vente på å få hjelp. For barn og unge, 35 dager. For voksne er målet 40 dager.