Nikolai Astrup (H): Hvilke konsekvenser vil de foreslåtte endringene i kraftbeskatningen, og da spesielt høyprisbidraget, ha for: a) forsyningssikkerheten på kort sikt, herunder endringer i aktørenes produksjonsmønster, b) kraftbalansen på kort og lengre sikt, herunder kraftselskapenes vilje og evne til å investere i ny kraftproduksjon og
c) utviklingen i kraftprisene på kort og lengre sikt dersom de foreslåtte endringene gjør at nye kraft- og effektprosjekter skrinlegges eller skyves ut i tid?
Begrunnelse
Toneangivende aktører i kraftbransjen varsler at de vil legge en rekke planlagte kraftprosjekter på is som en følge av regjeringens forslag til endringer i kraftbeskatningen. Dette er både effektprosjekter, som NVE mener vi trenger mer av, men også investeringer i ny produksjonskapasitet. Det er særlig høyprisbidraget aktørene mener vil gjøre det ulønnsomt å investere i nye prosjekter. Dette kan få store konsekvenser for kraftbalansen de neste årene.
Det er svært uheldig dersom nye prosjekter legges i skuffen på grunn av de foreslåtte endringene i kraftbeskatningen. Det er bred enighet om at det er behov for rask utbygging av vesentlig ny kraftproduksjon for å styrke forsyningssikkerheten, redusere kraftprisene og legge til rette for det grønne skiftet. Det er derfor viktig å få en faglig vurdering av hvordan de foreslåtte endringene vil påvirke disse målene på kort og lang sikt.
Flere peker på at høyprisbidraget også vil få konsekvenser for hvordan og når produsentene velger å produsere kraft, og at man kan risikere at pristopper forsterkes fordi det er mindre lønnsomt å produsere når prisen er høy og at effektkjøring blir mindre lønnsomt. Det bes om en faglig vurdering også av dette.
Mindre tilgang på kraft enn det vi ellers ville ha hatt, kan også få konsekvenser for kraftprisene. Energi Norge har blant annet pekt på at de foreslåtte endringene kan bidra til at de høye prisene vedvarer lengre enn nødvendig. Jeg ber derfor om departementets vurdering av forslagenes konsekvenser for utviklingen i kraftprisene.