Freddy André Øvstegård (SV): Hva slags grep vil regjeringen ta for å bedre studentenes livssituasjon?
Begrunnelse
Nylig ble Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) for 2022 lagt frem.
Den viste at mange studenter slet med den psykiske helsen, og at mange også sliter med ensomhet. Hele 41 prosent av de som tok undersøkelsen oppga at de hadde få eller ingen venner på studiestedet sitt. Mens en av fem studenter har tenkt på å ta sitt eget liv.
Undersøkelsen har avdekket svært urovekkende tall vedrørende studenters psykiske helse. Undersøkelsen viser også at det også en økning av studenter som rapporterer om dårlig livskvalitet. Det har i år økt til 31 prosent.
Leder av norsk studentorganisasjon peker på trang økonomi som en av årsakene til den dårlige psykiske helsen. Flere studentledere viser til at mange studenter må jobbe mye for å få økonomien til å gå rundt og at det fører til at mange ender opp som ensomme. Studenter forteller også om at det å delta i studentaktiviteter er vanskelig å kombinere med jobb, noe som fører til at de føler seg mer ensomme.
Tall fra SSB viser at studenters inntekt i dag i større grad består av lønnet arbeid enn tidligere. I 2016 utgjorde lønnet arbeid 45 % av studenters totale inntekt, mens i 2019 utgjorde jobbinntekter 53 % av de totale inntektene til en borteboer student. Mens offentlig studiestøtte altså både studielån og stipend, utgjorde 32 prosent. Dette står i stor kontrast til vårt naboland Sverige hvor offentlig studiestøtte utgjorde over 50 % av studenters inntekt. Tallene fra SSB viser også at studentene bruker mer tid på å jobbe enn før.
Hvis vi ser på andre land som det er naturlig at vi sammenligner oss med slik som Danmark og Sverige så viser den omfattende undersøkelsen kalt Eurostudent VII at norske studenter bruker mest tid på jobb ved siden av studiet i Skandinavia - samtidig bruker de minst tid på skolebenken. Eurostudent undersøkelsen fra 2018 viser at 70 prosent av norske studenter sier de ikke kan studere uten å ha en jobb ved siden av.
Studiestøtten slik den er i dag, tilsvarer omtrent 126 000 kroner i året. Det betyr at dagens studenter lever under fattigdomsgrensa. Dette fører til at dagens studenter nedprioriterer studie fordi de må jobbe.