Tobias Drevland Lund (R): Vil statsråden følge opp det historiske vedtaket fra Vestland fylkesting som erkjenner at papirløse migranter har helseutfordringer og ikke har tilgang til grunnleggende menneskerettigheter i Norge?
Begrunnelse
27. september ble det vedtatt i Vestland fylkesting at «Vestland fylkeskommune erkjenner at papirlause migrantar har helseutfordringar og ikkje tilgang til grunnleggande menneskerettar i Vestland og Noreg». I tillegg ber Vestland fylkesting fylkeskommunen om å lage en oversikt over papirløse i fylket og hvilke utfordringer de har. Fylkesdirektøren fikk beskjed om å lage en arbeidsgruppe som skal melde tilbake innen mars neste år. Direktøren ble også bedt om å vurdere strakstiltak – for eksempel å gi papirløse tilgang på videregående skolegang. Dette fikk støtte fra samtlige partier, deriblant regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Bare Fremskrittspartiet, Pensjonistpartiet og Folkets Parti stemte imot.
I motsetning til land som Sverige, England og Nederland har ikke Norge et utbygd helsetilbud til papirløse migranter. De blir derimot henvist til hjelp ved «akutte tilstander» og til en viss grad til spesialisthelsetjenesten. Det fremgår av NRK Vestland-saken at tall fra Utlendingsdirektoratet viser at det ved utgangen av august bodde 445 personer med utreiseplikt på norske asylmottak. Men, mange papirlause bor ikke på mottak. Derfor er det umulig å vite nøyaktig hvor mange i denne kategorien som bor i Norge.
Lederen for Helsesenteret for papirløse migranter i Oslo ser hvordan de papirløse sliter og forteller i dagens Klassekampen 3. oktober at de har hatt flere dødsfall fordi enkelte ikke får helsehjelp i tide. Vedkommende forteller også at de gjennom de 13 årene senteret i Oslo har vært åpent, har behandlet rundt 5300 papirløse. Mange av dem har kommet fra andre fylker enn Oslo. De håper at vedtaket i Vestland fylkesting følges opp av nasjonale politikere.
Senest i 2020 slo en FN-komite fast at Norge bryter menneskerettighetene ved ikke å tilby papirløse migranter helsehjelp på lik linje med resten av befolkninga. Vedtaket i Vestland fylkesting er derfor et historisk og viktig vedtak som undertegnede håper at statsråden og regjeringa vil følge opp.