Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:24 (2022-2023)
Innlevert: 04.10.2022
Sendt: 05.10.2022
Rette vedkommende: Arbeids- og inkluderingsministeren
Besvart: 14.10.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Kan regjeringen redegjøre for nedenfor nevnte sider ved petroleumstilsynets samarbeidsavtale med russiske myndigheter om sikkerhet i olje- og gassektoren, samt utenriksdepartementets finansiering av dette samarbeidet?

Begrunnelse

NRK avdekket 3. oktober at Petroleumstilsynet i desember 2020 inngikk en avtale med den russiske stat om samarbeid og utveksling av erfaringer knyttet til sikkerhet i olje- og gassindustrien. Dette skjedde til tross for at det i en rapport utarbeidet av PST en måned før avtalen ble inngått, ble advart om at russisk etterretning kartla gassrørledninger og andre olje- og gassanlegg på norsk sokkel. Blant annet advarte PST om at «i et verstefallscenario kan informasjonen bli brukt til å tilrettelegge for sabotasjehandlinger». Ifølge NRK har Utenriksdepartementet støttet dette samarbeidet med penger.
Det bes derfor om at regjeringen redegjør for hvorvidt sikkerhetsrisiko ble vurdert da utenriksdepartementet valgte å finansiere samarbeidsavtalen med Russland; om regjeringen har oversikt over hva slags tilgang til og informasjon om norske gassrørledninger og olje- og gassanlegg Russland har fått gjennom dette samarbeidet; hvilke norske anlegg og installasjoner russerne har besøkt, hvor mange besøk som er gjennomført de siste 10 årene og hvilken risiko de siste 10 årenes samarbeid kan medføre i dagens situasjon, samt hvorvidt regjeringen har vurdert spesifikke tiltak for å bøte på eventuell sikkerhetsrisiko på norsk sokkel som dette samarbeidet kan ha ført til.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Petroleumstilsynet har et utstrakt samarbeid med myndigheter i flere land som følger opp sikkerhet i petroleumsvirksomheten offshore, og har de siste årene fornyet disse avtalene.
Dette arbeidet omfatter utveksling av erfaring og informasjon om blant annet regulering og tilsyn for så vidt gjelder HMS. Formålet med samarbeidet er å bidra til å unngå storulykker med tap av liv og store akutte oljeutslipp.
Avtalen med Russland var en videreføring av et langt samarbeid med russiske petroleumsmyndigheter ved Rostechnadzor. Samarbeidet startet i 1994 som en del av myndighetenes ønske om kontakt. I forbindelse med åpningen av Barentshavet sørøst (2013) var norske myndigheter opptatt av kontakt med russiske myndigheter, blant annet fordi man regnet med aktiviteter på begge sokler og med mulighet for forflytting av innretninger mellom soklene.
Petroleumstilsynet opplyser at Rostechnadzor bl.a. har deltatt på Petroleumstilsynets Arctic Safety konferanser i 2015 og 2018, og at de var invitert til Arctic Safety 2020. En oppdatert avtale skulle etter planen samtidig signeres i et bilateralt møte. På grunn av covid-19 ble konferanser og møter kansellert og signeringen ble utsatt. Avtalen ble derfor fornyet gjennom en digital signering i et videomøte den 2. desember 2020. Den oppdaterte avtalen la til rette for samarbeid og erfaringsoverføring innenfor følgende hovedområder knyttet til HMS i olje- og gassindustrien: regelverksutvikling, lisensvirksomhet, tilsyn og kontroll. Avtalen omfattet ikke oppfølging av sikring mot tilsiktede hendelser, som for eksempel cyberangrep og sabotasje mv. Petroleumstilsynet opplyser at det etter signering kun har vært et kort digitalt møte i desember 2021.
I følge Utenriksdepartementet er dette samarbeidet bl.a. finansiert gjennom støtte pålydende 195 991 kroner i 2014, 199 352 kroner i 2015 og 151 500 kroner i 2016. Etter 2016 har ikke Utenriksdepartementet bidratt med finansiering av samarbeidet.
Jeg vil understreke at Petroleumstilsynet, etter møtet i desember 2021, ikke har vært i kontakt med Rostechnadzor. Det er heller ikke aktuelt med noen videre dialog omkring HMS. Videre har Petroleumstilsynet gitt meg tilbakemelding om at det i deres kontakt med russiske myndigheter ikke har vært delt sensitiv informasjon.