Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:29 (2022-2023)
Innlevert: 05.10.2022
Sendt: 05.10.2022
Besvart: 12.10.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): På nasjonalt nivå – hvor mye av de ekstra skattene på kraftselskapene blir belastet statlig eierskap og hvor mye tilfaller kommunene, og kan det gis en oversikt over ekstra skatt fordelt på hver kommune som har eierskap i kraftselskapene og hva de prosjekterte summene vil være for 2023?

Begrunnelse

Ekstra skatt på kraftselskaper rammer i hovedsak statlig og kommunalt eide kraftselskaper. For eksempel fordeles den nye skattebyrden for Skagerak Energi med 66,6 % til staten v/Statkraft, 15,2 prosent til Skien, 14,8 prosent til Porsgrunn og 3,3 prosent til Bamble. Allerede nå ser vi at kraftselskaper dropper og utsetter investeringer som følge av den nye ekstraskatten på kraft. Vi står i en sårbar kraftsituasjon, og må legge til rette for best mulig utbygging av kraft.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2023 å hente inn mer av verdiene som skapes når våre felles naturressurser stilles til rådighet. Forslag om innføring av grunnrenteskatt på vindkraft, økning i grunnrenteskatten på vannkraft og en ekstraordinær avgift på vannkraft grunnet de svært høye strømprisene er nærmere beskrevet i Prop. 1. LS (2022-2023) Skatter, avgifter og toll 2023. Boks 3.2 i Meld. St. 1 (2022-2023) Nasjonalbudsjettet gjennomgår statens ekstraordinære inntekter fra høye strømpriser, og sammenligner anslåtte inntekter med gjennomsnittet for 2010-2021. Energisektoren vil nå ha inntekter som er langt over det man hadde i tider med mer normale prisnivåer.
Norske kommuner og fylkeskommuner har store verdier investert i kraftbransjen. Kommuner, fylkeskommuner og staten eier samlet sett om lag 90 pst. av produksjonskapasiteten i landet. Staten, ved Nærings- og fiskeridepartementet, eier gjennom Statkraft SF om lag 35 pst. av produksjonskapasiteten. Det innebærer at kommunalt eide selskaper får en stor andel både av de økte inntektene som følge av ekstraordinært høye strømpriser og betaler en tilsvarende andel av økte skatter.
Departementet har ikke grunnlag for å anslå virkningen på kommunenivå.