Skriftlig spørsmål fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:30 (2022-2023)
Innlevert: 05.10.2022
Sendt: 05.10.2022
Besvart: 13.10.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Tone Wilhelmsen Trøen (H)

Spørsmål

Tone Wilhelmsen Trøen (H): Hvordan vil statsråden sikre at den særskilte situasjonen grunnet behov for rehabilitering av Covid-19 pasienter skal håndteres uten at det går direkte ut over andre kronisk syke lungepasienter med f.eks. alvorlig KOLS-sykdom, stiller statsråden seg bak forslaget fra Helse Sør-Øst om at behandlingstiden for rehabiliteringspasientene bør kuttes fra 4 til 3 uker, og foreligger det en helsefaglig begrunnelse for forslaget fra Helse Sør-Øst om at behandlingstiden for intensiv lungerehabilitering bør reduseres fra 4 til 3 uker?

Begrunnelse

En andel av pasienter som har gjennomgått Covid-19, får alvorlige senskader med behov for intensiv lungerehabilitering. I et intervju med NRK 5. oktober 2022 melder LHL-sykehuset på Gardermoen at de har så stor pågang av Covid-19 pasienter at det fortrenger andre kronisk hjerte- og lungesyke med stort rehabiliteringsbehov.
LHL-sykehuset har kapasitet til å behandle flere pasienter, men økt kapasitet ligger ikke i avtalen med det offentlige. I rammeavtalen som LHL-sykehuset har med Helse Sør-Øst, er det ikke tatt hensyn til det økte behovet for lungerehabilitering som Covid-pandemien har medført. Det innebærer at Covid-19 pasientene i realiteten fortrenger mange kronisk syke lungepasienter med behov for rehabilitering. Iflg. NRK 5.1.22 er har LHL et halvt års ventetid for stadig mer alvorlig kronisk syke pasienter. Å stå lengre på venteliste for helt nødvendig rehabilitering, medfører store helsemessige utfordringer for den enkelte. I et intervju med NRK peker Helse Sør-Øst på at de har foreslått til LHL-sykehuset at behandlingstiden for rehabiliteringspasienter kan reduseres fra 4 uker til 3 ukers behandling. Foreligger det en helsefaglig begrunnelse for forslaget fra Helse Sør-Øst om at behandlingstiden for intensiv lungerehabilitering bør reduseres fra 4 til 3 uker, eller er dette kun økonomisk begrunnet. Hvilke helsemessige konsekvenser vil en reduksjon i behandlingstiden fra 4 til 3 uker kunne ha for de lungesyke pasientene.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg har bedt Helse Sør-Øst RHF om informasjon for å besvare representantens spørsmål.
Helse Sør-Øst RHF sier i sitt svar til departementet at LHL-sykehuset for tiden har lange ventelister til rehabiliteringstilbud innen intensiv lungerehabilitering, og at ventetidene bør reduseres slik at pasientene ikke må vente unødig lenge før de får nødvendige rehabiliteringsopphold.
Helse Sør-Øst RHF har derfor bedt LHL-sykehuset gjøre en faglig vurdering av om det vil være mulig å bidra til å redusere ventetidene gjennom å tilby opphold av tre ukers varighet fremfor fire ukers opphold. Helse Sør-Øst RHF har så langt ikke fått en tilbakemelding fra LHL-sykehuset på denne henvendelsen.
Helse Sør-Øst RHF har et overordnet sørge-for-ansvar og vil eventuelt ta initiativ til at pasienter får dekket sine behov for spesialisert rehabilitering ved regionens helseforetak eller i private rehabiliteringsinstitusjoner som har ledig kapasitet. Verken LHL-sykehuset eller andre rehabiliteringsinstitusjoner i regionen rapporterer ifølge Helse Sør-Øst RHF om en økning i antall henvisninger av pasienter med behov for rehabilitering etter covid-19, og per i dag er det ikke planlagt økning av den økonomiske rammen for kjøp av rehabiliteringstjenester.