Tone Wilhelmsen Trøen (H): Hvordan vil statsråden sikre at den særskilte situasjonen grunnet behov for rehabilitering av Covid-19 pasienter skal håndteres uten at det går direkte ut over andre kronisk syke lungepasienter med f.eks. alvorlig KOLS-sykdom, stiller statsråden seg bak forslaget fra Helse Sør-Øst om at behandlingstiden for rehabiliteringspasientene bør kuttes fra 4 til 3 uker, og foreligger det en helsefaglig begrunnelse for forslaget fra Helse Sør-Øst om at behandlingstiden for intensiv lungerehabilitering bør reduseres fra 4 til 3 uker?
Begrunnelse
En andel av pasienter som har gjennomgått Covid-19, får alvorlige senskader med behov for intensiv lungerehabilitering. I et intervju med NRK 5. oktober 2022 melder LHL-sykehuset på Gardermoen at de har så stor pågang av Covid-19 pasienter at det fortrenger andre kronisk hjerte- og lungesyke med stort rehabiliteringsbehov.
LHL-sykehuset har kapasitet til å behandle flere pasienter, men økt kapasitet ligger ikke i avtalen med det offentlige. I rammeavtalen som LHL-sykehuset har med Helse Sør-Øst, er det ikke tatt hensyn til det økte behovet for lungerehabilitering som Covid-pandemien har medført. Det innebærer at Covid-19 pasientene i realiteten fortrenger mange kronisk syke lungepasienter med behov for rehabilitering. Iflg. NRK 5.1.22 er har LHL et halvt års ventetid for stadig mer alvorlig kronisk syke pasienter. Å stå lengre på venteliste for helt nødvendig rehabilitering, medfører store helsemessige utfordringer for den enkelte. I et intervju med NRK peker Helse Sør-Øst på at de har foreslått til LHL-sykehuset at behandlingstiden for rehabiliteringspasienter kan reduseres fra 4 uker til 3 ukers behandling. Foreligger det en helsefaglig begrunnelse for forslaget fra Helse Sør-Øst om at behandlingstiden for intensiv lungerehabilitering bør reduseres fra 4 til 3 uker, eller er dette kun økonomisk begrunnet. Hvilke helsemessige konsekvenser vil en reduksjon i behandlingstiden fra 4 til 3 uker kunne ha for de lungesyke pasientene.