Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:42 (2022-2023)
Innlevert: 07.10.2022
Sendt: 07.10.2022
Besvart: 18.10.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Kan statsråden informere om hva det innebærer at Norge skal delta i «EUs styrkede helseberedskap på så like vilkår som EUs medlemsland som mulig», hva HERA vil bety for Norges helseberedskap, og hvor myndigheten skal ligge under en krisesituasjon?

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Covid19-pandemien viste med all sin tydelighet hvor viktig det er med samarbeid på tvers av landegrenser, og vi fikk bekreftet at EU er vår viktigste samarbeidspartner innen helseberedskap og kriseberedskap.
EU har etablert et helsesamarbeid for å styrke den europeisk helseberedskapen. Som Koronakommisjonen beskriver i sin andre rapport, så vi under pandemien en betydelig sårbarhet i Norges beredskap ved å stå utenfor den europeiske fellessatsingen på helseberedskap som EU etablerte. Regjeringen har derfor besluttet at Norge skal arbeide for å kunne inngå en avtale om norsk tilknytning til det styrkede europeiske helseberedskaps-samarbeidet. I den avtalen ønsker vi å ha så like vilkår som EUs medlemsland som mulig, slik at Norge er like godt rustet som sine europeiske naboland ved neste helsekrise og kan bidra fullt inn i samarbeidet. Stortinget vil konsulteres på vanlig måte.
Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) er organisert som et eget generaldirektorat i Europakommisjonen, men med et eget styre hvor landene deltar. HERAs formål er å forebygge, avdekke, forberede og håndtere helsetrusler, inkludert utvikle, produsere og distribuere nødvendige medisinske mottiltak (eksempelvis vaksiner). Norge møter nå som observatør i HERAs styre, i HERAs rådgivende forum og et forum for felles industrisamarbeid. Norge deltar også i møtene i EUs vaksinestyre. Vi er i innledende samtaler med Kommisjonen om en avtale og har god dialog med EUs medlemsland. For Norge vil tilknytning til HERA bidra til at den norske befolkningen mottar medisinske mottiltak på like vilkår som andre EU-land. Det betyr også at norske myndigheter og norske aktører, som relevante bedrifter, kan bidra til helseberedskapen og i kriseresponsen.
Helse er fortsatt nasjonalstatenes ansvar, men EUs styrkede helseberedskap hjelper oss å håndtere utfordringer i fellesskap, på en bedre måte enn enkeltland kan alene. Ved en eventuell helsekrise vil HERA få utvidede fullmakter til å utvikle, produsere og anskaffe medisinske mottiltak for alle EUs medlemsland i den grad de ønsker dette. I dag er vår tilknytning til EUs helsesamarbeid sårbar og uten juridiske forsikringer om at vi eksempelvis vil dekkes av EUs tiltak for å sikre tilgang til fremtidige medisinske mottiltak. Regjeringen mål er å bidra til å forebygge, tidlig oppdage og raskt respondere på nye eller vedvarende helsetrusler. Å sørge for en trygg relasjon til EUs helsesamarbeid, er et av virkemidlene.