Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:63 (2022-2023)
Innlevert: 10.10.2022
Sendt: 10.10.2022
Besvart: 18.10.2022 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Christian Tybring-Gjedde (Uav)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Vil statsråden treffe tiltak for å benytte de fem NH-90-maskinene som står på Bardufoss til operasjonell drift, frem til ny kapasitet er på plass?

Begrunnelse

Det er i dag prekær mangel på helikopterkapasitet til Sjøforsvaret og Kystvakten. Den sikkerhetspolitiske situasjonen tilsier at det er behov for helikoptre på fregattene for blant annet å sikre nødvendig overvåkingskapasitet. Forsvaret har terminert kontrakten om videre levering av NH-90, og at termineringskontrakten innebærer at de fem helikoptrene som i dag står på Bardufoss skal leveres tilbake leverandøren. Forsvarsministeren har tidligere uttalt at disse fem ikke er flyvedyktige. FrP har imidlertid fått vite av kompetent hold og av folk som er nær prosjektet at dette ikke stemmer. Dersom det finnes politisk vilje og fleksibilitet kan disse maskinene beholdes på Bardufoss til ny kapasitet er på plass. Dette vil sikre operativ kapabilitet og at kompetansen og miljøet på Bardufoss opprettholdes.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Kontrakten med NATO Helicopter Industries ble hevet av Forsvarsmateriell 9. juni i år. En heving av kontrakten innebærer en full tilbakeføring av partenes ytelser. Det vil si at forsvarssektoren har en plikt til å levere tilbake de helikoptrene som så langt er mottatt. Etter at kontrakten er hevet, har vi ikke rett til å benytte helikoptrene frem til tilbakeleveringen har skjedd. Vi har gjentatte ganger forsøkt å løse problemene i samarbeid med leverandøren, men mer enn 20 år etter kontrakten ble inngått står vi fortsatt uten helikoptre som kan gjøre oppgavene de ble anskaffet for, og uten at leverandøren kan presentere realistiske løsninger på problemene.
Gjennom Forsvarets daglige operasjoner har vi god oversikt over aktiviteten i våre nærområder. Videre jobbes det nå for å etablere en ny maritim helikopterkapasitet så snart som mulig, for derved å styrke Forsvarets operative evne ytterligere. I prosjektet arbeides det med både permanente og midlertidige løsninger. Vi er i denne sammenheng i tett dialog med nære allierte. Dette bidrar samtidig til å finne løsninger for å opprettholde Forsvarets kompetanse innen maritime helikopteroperasjoner inntil en ny maritim helikopterkapasitet er etablert.