Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til statsministeren

Dokument nr. 15:65 (2022-2023)
Innlevert: 10.10.2022
Sendt: 10.10.2022
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 17.10.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Hvilke retningslinjer, om noen, har SMK for statsrådenes bruk av den kinesiske applikasjonen TikTok, når ble retningslinjene eventuelt innført, og hvor mange av regjeringens statsråder har denne applikasjonen installert på sine tjenestetelefoner?

Begrunnelse

Det vises til den siste tids bekymring rundt justis- og beredskapsministerens bruk av den kinesiske applikasjonen TikTok, som har fremkommet i Stortinget og i mediene. Statsrådens håndtering av saken – herunder måten hun har besvart spørsmål om sin bruk av applikasjonen – har ikke vært særlig tillitvekkende eller egnet til å bringe klarhet i bekymringene knyttet til statsrådens bruk av TikTok.
Applikasjonen TikTok er omstridt, og myndighetene i flere land vi har sikkerhetspolitisk samarbeid med har advart mot bruk av den. Hovedinnvendingen mot bruk av applikasjonen er dens knytning til regimet i Kina, og det har blitt advart mot at applikasjonen kan bli brukt for å bistå det kinesiske regimets arbeid med etterretning og informasjonsinnhenting. Det er på denne bakgrunn at bekymringene for at statsråden med ansvar for vår nasjonale beredskap er en flittig bruker av denne applikasjonen. Dersom denne applikasjonen er installert på en tjenestetelefon er det svært bekymringsverdig om skjermingsverdig informasjon er på avveie, dersom den er installert på en privattelefon er det også bekymringsverdig om informasjon som eksempelvis statsrådens lokasjon til enhver tid blir delt gjennom applikasjonen.
Statsråden har gjennomgående avstått fra å gi klare og entydige svar på spørsmålene om sin bruk av TikTok, og har konsekvent henvist til at hun forholder seg til gjeldende råd og retningslinjer for bruk av mobiltelefon i tjenesten. Det bes derfor om en tilbakemelding på hvilke eventuelle retningslinjer SMK har for statsrådenes bruk av TikTok, når disse retningslinjene ble innført, samt hvor mange av statsrådene som har denne applikasjonen installert på sine tjenestetelefoner.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det vises til spørsmål fra representanten Per-Willy Amundsen til statsministeren som han har bedt meg svare på.
Som jeg svarte på representanten Stenslands spørsmål nr. 7 til skriftlig besvarelse, treffer vi ved bruk av sosiale medier og plattformer befolkningsgrupper og aldersgrupper vi ikke like lett når gjennom de tradisjonelle media. Sosiale medier er i dag en naturlig del vår kommunikasjon. Tjenestene er nyttige, men vi må også være bevisste at bruken av dem, gir oss økte sårbarheter. Bevissthet om både bruk av ulike apper, hvilken informasjon som totalt samles inn gjennom sosiale medier, når vi legger ut hva, og ikke minst hva de ulike kommunikasjonsmidlene brukes til. Det må skilles mellom de ulike bruksområdene for de ulike kommunikasjonsmidlene vi har.  
Jeg kan forsikre representanten om at mine statsrådskolleger og jeg har høy sikkerhetsbevissthet. Vi har ulike kommunikasjonsmidler til ulik bruk og selvsagt egne systemer for gradert kommunikasjon. Vi har også faste rutiner for å legge fra oss mobiltelefoner og andre elektroniske enheter utenfor møter etc.