Skriftlig spørsmål fra Turid Kristensen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:66 (2022-2023)
Innlevert: 10.10.2022
Sendt: 11.10.2022
Besvart: 14.10.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Turid Kristensen (H)

Spørsmål

Turid Kristensen (H): Kan statsråden gjøre rede for status for opparbeidelse av regionale behandlingstilbud for personer med kjønnsinkongruens, og når slik tilbud vil være etablert i alle helseregioner, samt om tilbud medfører samarbeid med lokale/regionale kompetansemiljøer?

Begrunnelse

I 2020 gav daværende helseminister Bent Høie spesialisthelsetjenesten i oppdrag å etablere regionale behandlingstilbud for personer med kjønnsinkongruens. Det ble senere utarbeidet retningslinjer for slike tilbud.
I tillegg har Helsedirektoratet innført WHOs Diagnosemanual IDC11 som fjernes kravet til psykiatrisk utredning, og stadfester at behandling på visse nivåer etter vurdering kan utføres også utenfor spesialisthelsetjenesten.
Ut fra den informasjonen som er gjort kjent for meg har arbeidet med etableringsprosessen med regionale behandlingstilbud kommet lengst i Helse Sør-Øst med opprettelse av et regionalt senter ved Sykehuset i Vestfold hvor det foreløpig er iverksatt et samtale- og veiledningstilbud. Behandlingstilbud var i 2021 under opprettelse Helse Nord, Helse Midt-Norge og Helse Vest, og det ble i mars i fjor anslått av de første pasientene skulle kunne tas inn i løpet av 2021.
På denne bakgrunn spør jeg statsråden om en status og videre fremdrift i arbeidet med regionale behandling. Det ønskes også informasjon om mulighetene for samarbeid med kompetansemiljøer utenfor spesialisthelsetjenesten er med i vurderingene.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det er riktig, som representanten Kristensen skriver, at arbeidet med å etablere regionale behandlingstilbud for personer med kjønnsinkongruens har kommet lengst i Helse Sør-Øst. I denne regionen er det opprettet to sentre for pasientgruppen. Regionalt senter for kjønnsinkongruens ved Sykehuset i Vestfold HF åpnet 1. oktober 2020 og har i hovedsak tilbud til voksne. Ved Akershus universitetssykehus HF er det etablert to geografisk adskilte tilbud for henholdsvis barn/unge og voksne. Det regionale tilbudet for voksne ved Nedre Romerike DPS ble formelt åpnet den 1. mai 2021 og tilbudet til barn og unge ved Kongsvinger BUP åpnet 1. januar 2021. I Helse Sør-Øst vil Oslo universitetssykehus også ha en regional funksjon, i tillegg til overnevnte tilbud. Helse Sør-Øst RHF har bidratt til å styrke utredningskapasiteten innen kjønnsinkongruens gjennom ekstra tildelinger i rammen til helseforetaket.
I Helse Vest, Helse Midt-Norge og Helse Nord vil innholdet i tjenesten defineres og konkretiseres gjennom det pågående prosjektet «Helhetlig behandlingstilbud for barn og unge med kjønnsinkongruens», hvor kompetansenettverket InnoMed bistår og hvor de regionale helseforetakene involverer brukere, kommuner, helseforetak og den nasjonale behandlingstjenesten for kjønnsinkongruens. Målet er et helhetlig og målrettet pasientforløp som integrerer de nye regionale sentrene, regionale aktører som i dag utreder pasienter og kommunal helsetjeneste. Pasientforløpene skal også sikres faglig veiledning fra Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens ved Oslo universitetssykehus HF.
I alle helseregioner vil nettverksbygging og informasjons- og kunnskapsutveksling i samarbeid med lokal spesialisthelsetjeneste og kommunehelsetjenesten være sentralt.
Som jeg viser til i mitt svar på spørsmål nr. 1 fra representanten Kristensen, arbeider de regionale helseforetakene nå med å avklare innholdet i det regionale behandlingstilbudet for personer med kjønnsinkongruens, jf. oppgave gitt fra departementet i det reviderte oppdragsdokumentet for i år. Denne avklaringen er viktig for framdriften i etablerings-prosessene. Når tilbakemeldingene om dette foreligger (svarfrist 1. desember), vil vi også få større innsikt i hva som gjenstår av arbeid frem mot ferdigstillelse av det regionale tilbudet.