Ingrid Fiskaa (SV): Vil utenriksministeren ta initiativ til nye forhandlinger om kjernefysisk nedrustning?
Begrunnelse
26. august ble den fire uker lange tilsynskonferansen for ikkespredningsavtalen (NPT) avsluttet. Konferansen som arrangeres i regi av FN ble avsluttet uten enighet om et sluttdokument. Til tross for forhandlinger nektet Russland å godta den endelige versjonen. Det er under denne avtalen regjeringen har sagt at Norge skal legge inn sin innsats for nedrustning.
22. august 2022 ble det på konferansen lagt fram en fellesuttalelse fra Costa Rica om atomvåpens humanitære konsekvenser. I uttalelsen erklærte landene som stilte seg bak den, at det er i menneskehetens interesse at atomvåpen aldri må brukes igjen.
Overraskende for mange, bidro ikke Norge til den sterke fordømmelsen av atomvåpen som de 147 statene kom med i fellesuttalelsen. Norge var blant de få landene som ikke støttet dette i årets konferanse. Det er en endring siden 2015, hvor Norge støttet et nesten identisk innlegg.
I Hurdalsplattformen til regjeringen står blant annet følgende:
«Regjeringen vil bringe det internasjonale våpenkontroll- og nedrustningsarbeidet videre.” og “Regjeringen vil øke Norges innsats for kjernefysisk nedrustning, ta initiativ til å fokusere på de humanitære konsekvensene av atomvåpen og arbeide sammen med land i og utenfor NATO for en verden uten atomvåpen.»
Norske myndigheter har nå mottatt sterk kritikk fra blant annet Røde Kors som påpeker at de er skuffet over norske myndigheter. Videre sier Røde Kors at:
«Norge må ta initiativ for å ta forhandlingene videre, og de er skuffet over at norske myndigheter ikke har vært tydeligere i sin støtte til fokuset på de humanitære konsekvensene av atomvåpen.»
Dessverre har faren for bruk av atomvåpen økt den siste perioden. Senest for noen dager siden truet president Putin med å bruke atomvåpen. Dette viser enda tydeligere hvor viktig det er med kjernefysisk nedrustning.
Norge sitter i Sikkerhetsrådet og har anledning både der og på andre arenaer til å ta initiativ til nye forhandlinger om nedrustning. Regjeringen har lovet i Hurdalsplattformen at de vil ta initiativ i det internasjonale arbeidet for kjernefysisk nedrustning, med mål om avskaffing av atomvåpen. På bakgrunn av sammenbruddet i ikkespredningsavtalen er det nå behov for nye initiativ i dette arbeidet.