Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:73 (2022-2023)
Innlevert: 11.10.2022
Sendt: 11.10.2022
Besvart: 14.10.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Kan statsråden garantere at karbonfangstanlegget ved Norcem Brevik blir ferdigstilt og realisert etter planen?

Begrunnelse

CO2-fangst på sementproduksjon er svært viktig å realisere, fordi sement trolig må produseres også etter at fossil energi en eller annen gang må fases ut av klimahensyn. Den planlagte CO2-fangsten på Norcem i Brevik er derfor et av regjeringens aller viktigste konkrete klimatiltak og mulige bidrag til internasjonale klimaløsninger. Det sterkt profilerte CO2-fangstprosjektet på Mongstad ble skrinlagt fordi det ikke var vilje til å følge opp økonomisk. Det vil være et stort problem hvis også Norcem-prosjektet stopper opp pga. en budsjettsprekk som tross alt må være forventet for et pilotprosjekt som dette.
Regjeringen og Norcem har ikke blitt enige om hvem som skal ta regninga for budsjettsprekken på 850 millioner kroner. Dermed er det en risiko for at Norges første CO2-renseanlegg igjen blir skrinlagt.
Karbonfangstanlegget på Norcem skal etter planen fange 400 000 tonn CO2 årlig, som tilsvarer halvparten av fabrikkens utslipp. Prosjektet har stor overføringsverdi til annen sementproduksjon.
I olje- og energidepartementets budsjettproposisjon står følgende om Norcem:

"Partene er i henhold til tilskuddsavtalen forpliktet til i fellesskap å søke en omforent løsning for prosjektet. Med mindre partene blir enige om å fortsette, eller den ene av partene tar på seg å finansiere ferdigstillingen alene, vil prosjektet bli skrinlagt og hver av partene tar sine kostnader."

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: CO2-håndteringsprosjektet Langskip bidrar både til viktige utslippsreduksjoner, og til utvikling av CO2-håndtering i Europa gjennom kostnadsreduksjoner for kommende prosjekter og at CO2-kilder i Europa kan lagre CO2 i Norge. I juni ble CO2-fangstprosjektet til Hafslund Oslo Celsio fullfinansiert og i august inngikk Northern Lights og Yara i Nederland den første grensekryssende kommersielle avtalen for lagring av CO2. Det er stor interesse for å utvikle CO2-lagringsprosjekter på norsk sokkel. I 2022 har Olje- og energidepartementet tildelt tre nye letetillatelser under CO2-lagringsforskriften.
I tilskuddsavtalen med Norcem er det et maksimalbudsjett for etableringskostnader. Når det er klart at maksimalbudsjettet vil overskrides, er ingen av partene forpliktet til å fullføre prosjektet, med mindre den andre parten dekker hele overskridelsen. Partene er imidlertid forpliktet til å søke å finne en omforent løsning for prosjektet.
I første halvår ble det gjennomført en revisjon av prosjektorganisasjonen og en ekstern kvalitetssikring for å gå gjennom de oppdaterte kostnadsestimatene. Ekstern kvalitetssikrers estimat viste en kostnadsøkning på 850 mill. kroner (P50) siden KS2 ble gjennomført i 2020. Gjennomgangen viste også at det er stor sannsynlighet for at forventet oppstart (P50) vil bli fire måneder forsinket. Norcem har iverksatt tiltak for, i størst mulig grad, å unngå forsinkelser. Leverandører til Norcem har også varslet om mulige forstyrrelser i leveranser på grunn av pandemien og krigen i Ukraina.
Vi har løpende og konstruktiv dialog med Norcem om løsninger. I mellomtiden drives byggeprosjektet upåvirket videre. Jeg kan ikke forskuttere utfallet av diskusjonene.