Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:100 (2022-2023)
Innlevert: 13.10.2022
Sendt: 13.10.2022
Besvart: 20.10.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Hva vil utenriksministeren gjøre for å forhindre den etniske rensingen som skjer mot minoriteter i Afghanistan, særlig mot Hazara-folket?

Begrunnelse

Situasjonen i Afghanistan har gått fra vondt til verre for sivilbefolkningen etter at Taliban gjenerobret makten i august 2021. Særlig prekær er situasjonen for kvinner og minoriteter. Hazara-folket har i lang tid vært et særlig forfulgt folk, både fordi de er sjiamuslimer og fordi de har et mer øst-asiatisk utseende enn mange av de andre folkegruppene i Afghanistan. Taliban har lenge forfulgt denne minoriteten og de utsettes for det som må kunne betegnes som en etnisk rensing på grensen til et folkemord.
Det bes om svar fra statsråden om hvordan hun og regjeringen vil gå frem for å beskytte minoriteter i Afghanistan fra etnisk rensing.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Jeg er svært bekymret over menneskerettighetssituasjonen i Afghanistan. Etter Talibans maktovertakelse i august i fjor, har situasjonen forverret seg, særlig for kvinner, jenter og minoriteter, men også for journalister og menneskerettighetsforsvarere.
Siden mange lands ambassader til Afghanistan for tiden er lokalisert utenfor landet, er FNs rolle i å dokumentere menneskerettighetsovergrep særlig viktig. Norge har som pennefører for Afghanistan i Sikkerhetsrådet bidratt til at UNAMA har fått et bredt mandat som omfatter å dokumentere og rapportere om brudd på menneskerettighetene. Norge har hittil fremforhandlet 18 presseuttalelser fra Sikkerhetsrådet, herunder om målrettede angrep mot sivile, terrorangrep mot sivil infrastruktur inkludert skoler, sykehus og moskéer som i stor grad har rammet minoriteter.
Vi har også støttet FNs menneskerettighetsråds utnevnelse av en spesialrapportør for menneskerettigheter i Afghanistan. Spesialrapportøren har besøkt Afghanistan to ganger i år og offentliggjort en svært kritisk rapport om situasjonen. Blant annet viser han til at de facto myndighetene har kastet hazaraer ut fra hjemmene sine og at de har vært utsatt for tilfeldige arrestasjoner og tortur. Han understreket at Taliban, ved å overta makten i landet, har påtatt seg ansvaret for sikkerheten og for å beskytte hele den afghanske befolkningen, inkludert minoriteter og andre utsatte grupper. Norge gir også finansiell støtte til flere organisasjoner som jobber for å fremme menneskerettigheter i Afghanistan.
I tillegg til rapporter om at Taliban diskriminerer og marginaliserer hazaraer og andre minoriteter har vi den siste tiden sett flere terrorangrep mot sjiamuslimske moskeer og skoler der majoriteten av elevene er hazaraer. De fleste av disse angrepene er gjennomført av terrororganisasjonen ISKP.
I vår kontakt med representanter for de facto myndighetene tar Norge opp brudd på menneskerettigheter konsekvent og understreker ansvaret Taliban har for å beskytte minoriteter. Dette vil vi fortsette med. Vi vil også fortsette vår støtte til FN og andre organisasjoners arbeid for å fremme menneskerettighetene i Afghanistan.