Aase Marthe J. Horrigmo (H): I hvilken grad har små og store norske kommuner juridisk kompetanse, og hva vil regjeringen gjøre for å øke tilgangen?
Begrunnelse
Norske kommuner er velferdskommuner som yter tjenester som er viktige i innbyggernes liv. Det kan være skole, barnehage og helsetjenester. Det er viktig at innbyggerne får oppfylt de rettighetene de har til tilpasset opplæring og forsvarlig behandling.
Kommunene er også myndighetsutøver som kan fatte vedtak som har stor betydning for innbyggere og næringsliv. Rollen som planmyndighet er ett eksempel. Kommunene har også et ansvar for viktige barneverntjenester, der det å fatte rett vedtak er avgjørende for de barna som er berørt.
Felles for disse områdene, er at kommunene også må gjøre viktige juridiske vurderinger. Det er avgjørende for innbyggernes rettssikkerhet at vurderingene er av høy kvalitet slik at kommunen oppfyller innbyggernes rettigheter og rettssikkerhet. Sentralt for å fatte gode vedtak er kommunenes juridiske kompetanse og kapasitet, og at juristene får komme med innspill tidlig i prosessen.
Rambøll gjennomførte i 2020 Kommuneundersøkelsen for Juristforbundet. Denne undersøkelsen viste at de kommunene som faktisk har jurister i stor grad bruker kompetansen som støtte for ledelse og stab og på områder som plan- og byggesaker. Kommunene brukte i langt mindre grad jurister innenfor fagområder som barnevern, helse og omsorg, personvern, oppvekst og utdanning. Dette er områder som har stor betydning for den enkelte innbygger.