Skriftlig spørsmål fra Kim Thoresen (SV) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:115 (2022-2023)
Innlevert: 13.10.2022
Sendt: 14.10.2022
Rette vedkommende: Kunnskapsministeren
Besvart: 20.10.2022 av kunnskapsminister Tonje Brenna

Kim Thoresen (SV)

Spørsmål

Kim Thoresen (SV): Hva vil kultur- og likestillingsministeren gjøre for å fjerne friskolene sin mulighet til å diskriminere homofile i ansettelser og diskriminerende vranglære?

Begrunnelse

I mitt spørsmål til kunnskapsministeren 24.03.2022 om diskriminering av homofile ved ansettelser i skoler, var svaret at Likestillings- og diskrimineringsloven gir adgang til lovlig forskjellsbehandling i §9. Det ble også påpekt at dette ansvarsområdet ligger til kultur- og likestillingsministeren. I den forbindelse er det ønskelig at statsråden ser grundig på skolesaker som bevisst diskriminerer homofile og ta stilling til om dette skal få fortsette. I mitt spørsmål fra 24.03.2022 viste jeg til Gjennestad videregående skole, som helt åpenbart diskriminerte i en stillingsannonse lagt ut 22.03.2022. (https://framtida.no/2022/03/24/gjennestad)
Dessverre er ikke dette et unikt tilfelle i norsk skole, hvor de voksne helt tydelig har inntatt et diskriminerende og skadelig standpunkt som de urettmessig påtvinger andre voksne. I enkelte tilfeller påtvinger de også barn disse skadelige holdningene! Trønder-Avisa har denne måneden rullet opp en sak om Innherred Kristne skole som blant annet lærer elevene at homofili er synd. Dette må kultur- og likestillingsministeren mene noe om og gjøre noe med (https://www.t-a.no/statsraden-om-rektorens-homofili-uttalelser-loven-er-klar/s/5-116-1616592).
Likheten mellom disse forskjellige skolene, er at de til tross for aktiv diskriminering mottar statsstøtte! Det er svært dobbeltmoralsk at staten bidrar til finansiering av skoler som bevisst diskriminerer homofile, uansett om det er i ansettelser eller i uttalt kunnskapsoverføring til norske elever.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Kultur- og likestillingsministeren har bedt meg svare fordi skoler godkjent etter privatskoleloven inngår i mitt ansvarsområde.
La meg understreke at privatskoleloven stiller klare krav til godkjente privatskoler. Privatskolens styre har et lovfestet, kontinuerlig ansvar for å sørge for at skoledriften er i samsvar med gjeldende regelverk, både når det gjelder privatskoleloven og annet relevant regelverk, som blant annet likestillings- og diskrimineringsloven.
Disse skolene påtar seg et stort samfunnsansvar, og jeg er opptatt av at skolene er seg dette ansvaret bevisst. Diskriminering i norske skoler er uakseptabelt, forskjellsbehandling på grunn av religion er ikke noe unntak. Likestillings- og diskrimineringsloven åpner riktignok for at religiøst begrunnet forskjellsbehandling kan være lovlig i enkelte tilfeller. Jeg vil likevel understreke at unntaksadgangen er snever og at det er viktig at unntaksadgangen ikke brukes i større utstrekning enn loven tillater.
Jeg vil også understreke at likestillings- og diskrimineringsloven § 27 stiller krav om at læremidler og opplæring skal bygge på likestillings- og diskrimineringslovens formål. Denne bestemmelsen gjelder også privatskoler godkjent på livssynsgrunnlag.
Utdanningsdirektoratet fører tilsyn med privatskolene. Privatskoleloven gir tilsynsmyndigheten hjemmel til å reagere dersom det avdekkes brudd på privatskoleloven, det avdekkes forhold som er i strid med forutsetningene for godkjenningen og også dersom det avdekkes brudd på annet regelverk enn privatskoleloven og dette forholdet svekker tilliten til skolen. Når det gjelder den konkrete saken som har kommet fram i media den siste tiden om Innherred Kristne skole, har jeg forsikret meg om at Utdanningsdirektoratet som tilsynsmyndighet er kjent med saken.
La meg også understreke at dersom noen mener seg diskriminert, kan det tas kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet som gir råd og veiledning, og det kan eventuelt klages til Diskrimineringsnemnda som er et nøytralt forvaltningsorgan som avgjør klager om diskriminering og trakassering.