Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:125 (2022-2023)
Innlevert: 14.10.2022
Sendt: 17.10.2022
Besvart: 25.10.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Har statsråden kontroll på at mistenkelig droneaktivitet ved kritisk viktig infrastruktur, ikke utgjør en trussel for sikkerheten i Nordsjøen og for kraft- og vannforsyning til det norske folk, siden det fremstår som om disse mistenkelige dronene ikke blir beslaglagt eller uskadeliggjort og dronepilotene ikke stoppet og avhørt?

Begrunnelse

De siste månedene har det vært flere observasjoner av mistenkelig droneaktivitet ved kritisk viktig infrastruktur i Norge og ikke minst ved olje-, og gassplattformene i Nordsjøen. Rundt omkring i hele landet har det vært rapporter om mistenkelige droneobservasjoner. Hamar Arbeiderblad rapporterer også om mistenkelig droneaktivitet ved Elvia kraftinstallasjoner i Innlandet.
Mistenkelige droner ved kritisk viktig infrastruktur bør beslaglegges, undersøkes eller uskadeliggjøres og dronepiloten bør lokaliseres og avhøres.
I tillegg har det sannsynligvis vært sabotasje, med påfølgende alvorlig lekkasje, på gassrørene Nord Stream 1 og 2.
Min kollega Marius Nilsen stilte nylig spørsmål til olje- og energiministeren om bl.a. sikkerheten på norske offshoreinstallasjoner. Spørsmålet var veldig konkret men det var ikke svaret. Minister Aasland svarte bl.a.:

«Basert på den høyere etterretningstrusselen mot Norge, har regjeringen forsterket beredskapen med en lang rekke tiltak både på militær og sivil side:

• Mer penger til Marine og Kystvakt, for å trene og øve mer, noe som gir økt evne til alliert mottak.
• 500 mill. kroner til sivil beredskap, bl.a. for å styrke vår kapasitet til å håndtere blant annet sabotasje, påvirkning og etterretning fra fremmede stater.
• Tiltak for å møte digitale trusler: Politiet, PST, E og NSM som sentrale aktører, og opprettelsen av NEST.
• Regjeringen besluttet 27. september 2022 å skjerpe beredskapen ytterligere på infrastruktur, landanlegg og installasjoner på norsk sokkel, både fysisk og digitalt.»

Tiltakene regjeringen iverksetter fremstår både nødvendige og fornuftige. Men basert på gjentatte media oppslag om mistenkelig drone aktiviteter og spesielt etter at politiet på Storskog nå arresterte en russer på vei tilbake til Russland med to droner og mye datamateriale i bilen, så reagerer folk flest på hvorfor norske myndigheter ikke viser mer handlekraft for å stoppe denne mistenkelige droneaktiviteten. Det fremstår som om vi bare observerer disse dronene, men ikke uskadeliggjør dem eller beslaglegger dem. I følge NRK så ble Russeren som var på vei over grensa i Finnmark, stoppet tilfeldig i en ren rutinekontroll. Det er ikke betryggende at det var en tilfeldig rutinekontroll som bidro til at russeren med droner ble stoppet og arrestert.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Krigen i Ukraina har endret den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Regjeringen har besluttet å iverksette tiltak for å skjerpe beredskapen på norsk sokkel og ved annen kritisk infrastruktur. Regjeringen har styrket den sivile beredskapen helt siden den tiltrådte høsten 2021.
PST og politiet samarbeider tett og vurderer fortløpende om det er behov for å treffe tiltak som svarer på en eventuell utvikling i trusselbildet. Politiet, med støtte fra Forsvaret, har blant annet iverksatt tiltak flere steder i landet rettet mot ulovlig bruk av droner. Politiet og PST har mottatt mange tips om ulovlig dronebruk etter at de anmodet befolkningen om å melde fra om uvanlig eller mistenksom adferd. Politiet har pågrepet flere personer og tatt beslag i droner og annet utstyr den senere tiden. Etterforskningen av dette er nå overtatt av PST. Det er viktig at PST får etterforsket hendelsene før vi trekker konklusjoner.
Utviklingen den siste tiden, understreker viktigheten av all beredskapen regjeringen har satt i verk etter krigsutbruddet i Ukraina. Blant annet tiltak regjeringen fremmet i Prop. 78 S (2021-2022).
Flere utenlandske statsborgere er blitt stanset, pågrepet og varetektsfengslet rundt omkring i Norge blant annet i forbindelse med bruk av droner i høst. Dette viser at politiet har økt årvåkenhet og følger opp både tips og etterretningsinformasjon. Sakene blir etterforsket på vanlig måte av politiet.
Regjeringen har videre styrket politiets dronekapasitet i alle politidistrikt, og man utdanner et stort antall dronepiloter. Politiet har også fått i oppdrag å anskaffe antidroneutstyr for 57 mill. kroner.