May Helen Hetland Ervik (FrP): Hvorfor avviser Mattilsynet resultater av gentester som bevis ved vurderinger av om storfe kan identifiseres i henhold til sporbarhetsregelverket, og er Mattilsynets praksis på dette området i samsvar med våre internasjonale forpliktelser gjennom EØS-avtalen?
Begrunnelse
I en artikkel i Nationen den 28. august i år går det frem at storfebonde Ole Reidar Lilleøien på Tynset har fremlagt DNA-analyser av mer enn 40 storfe for Mattilsynet; i tillegg til øremerking, dyreholdjournal og rapportering til Husdyrregisteret. Dette for å dokumentere at hans flokk med storfe er en intakt og selvrekrutterende besetning, og at opplysningene om identiteten til dyrene som er rapportert til Mattilsynets Husdyrregister er korrekte. Bakgrunnen er at Lilleøien har hatt forflytningsforbud for alle storfe på gården sin siden 7. april 2020, som følge av brudd på regelverket for merking, journalføring og rapportering til Husdyrregisteret. Forflytningsforbudet gjelder til det oppheves av Mattilsynet, og innebærer at Lilleøien verken får selge dyr eller slippe dyr på beite. Det er i dag over 240 storfe på gården, og forflytningsforbudet skaper store problemer for dyreeier.
I artikkelen i Nationen uttaler avdelingssjef i Mattilsynet i Glåmdal og Østerdal at det som kan «bevise» dyrs identitet er en ajourført dyreholdjournal, øremerking eller registrering i Husdyrregisteret. DNA-bevis er altså ikke nok og dagens forvaltningspraksis med å nekte DNA- bevis fører til at friske dyr avlives og destrueres.
Når gentester anses sikkert nok til domfellelse både i farskapssaker og straffesaker, er det vanskelig å forstå at Mattilsynet på generelt grunnlag kan avvise gentester som bevis i saker hvor det er tvil om identiteten til norske storfe. I Storbritannia, som har hatt det samme EU-regelverket som Norge, aksepteres DNA-test for identifikasjon av storfe.