Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:137 (2022-2023)
Innlevert: 17.10.2022
Sendt: 17.10.2022
Besvart: 25.10.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Har statsråden oversikt over hvor mange mennesker som bor permanent i fritidsboliger, og jobber regjeringen på noen måte for å bistå denne gruppen med å betale strømregningene?

Begrunnelse

En rekke mennesker faller utenfor det regulære boligmarkedet av ulike grunner. Det er ikke ideelt, og heller ikke forskriftsmessig, men for mange henger det sammen med dårlig økonomi. Noen av disse bor i fritidsboliger permanent, og vil denne vinteren gå en knallhard tid i møte. Fritidseiendommer er som kjent ikke en del av regjeringens strømstøtteordning. En prioritert innretting har sine begrunnelser, men den har en rekke negative og antakelig utilsiktede konsekvenser for en gruppe mennesker som allerede har begrensede ressurser.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Jeg har forståelse for at mange er bekymret for hvordan vinteren vil bli med vedvarende høye strømpriser. Jeg deler denne bekymringen.
Basert på tall fra SSB er det om lag 445 000 fritidseiendommer i Norge. Energimyndighetene har ikke oversikt over hvordan fritidseiendommene brukes, herunder hvor mange mennesker som bor mer eller mindre permanent i fritidsboligene. Folkeregisteret har opplyst at det per nå er om lag 10 000 personer som er registrert bosatt på en adresse med status som fritidsbolig. Tall fra Folkeregisteret gir imidlertid ikke informasjon om hvor mange som har fritidsbolig som eneste bolig.
Strømstøtteordningen gjelder for husholdninger og er avgrenset mot fritidsboliger. Ordningen administreres av nettselskapene, som utbetaler stønad basert på sine kunderegistre, hvor fritidsbolig er en egen kategori. For at nettselskapene skal klare å håndtere ordningen er det viktig at den i så stor grad som mulig bygger på eksisterende kunderegistre.
I uenighetssaker mellom nettkunde og nettselskap om hva som er korrekt registrering av kundeforholdet, legger RME som hovedregel til grunn den informasjon som fremgår av matrikkelen. Dette følger av forarbeidene til strømstønadsloven. RME har i sin praksis åpnet for at de som har fått tillatelse fra kommunen til å bo fast i fritidsbolig, får støtte. For å kunne ta i bruk fritidsboligen som bolig, er det nødvendig å søke kommunen om bruksendring etter plan- og bygningsloven. I mange tilfeller er det også nødvendig å søke om dispensasjon fra arealplan.
Det er utfordrende å identifisere «reelle hyttehusholdninger» sammenlignet med annen bruk av fritidseiendommer, dersom disse skulle inkluderes i ordningen slik den er innrettet i dag. Hvis man for eksempel legger folkeregistrert adresse til grunn, vil det være risiko for at det åpnes for muligheter for omgåelse av regelverket og utbetaling av uberettiget stønad. Med det store antallet hytter som finnes i Norge, kan de administrative oppgavene ved et slikt arbeid bli krevende.
På bakgrunn av disse hensyn vurderer jeg derfor at det på nåværende tidspunkt ikke er tilstrekkelig formålstjenlig å inkludere denne gruppen i strømstønadsordningen for husholdningene.