Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:149 (2022-2023)
Innlevert: 18.10.2022
Sendt: 18.10.2022
Besvart: 28.10.2022 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hvorfor har ikke ferje sambandet Kragerø-Bærø-Langøy med 30 714 passasjerer, sambandet Kragerø-Gumø-Jomfruland med 65 098 passasjerer, Krager-Skåtøy med 77 179 passasjerer og Kragerø-Tåtøy-Stabbestad med 45 927 passasjerer blitt omfattet av regjeringens ferjeløfter?

Begrunnelse

I en pressemelding 06.10.22 skrev Regjeringa at den innfrir ferjelovnadene i Hurdalsplattforma. Sitat:

«– For denne regjeringa er det viktig å redusere kostnadene for vanlege folk. I ei tid der mykje blir dyrare, prioriterer regjeringa å redusere levekostnadene til ferjereisande i heile Noreg. Vi sørgjer no for at ferjetakstane blir halverte, og innfører gratis ferje til øyar og samfunn utan veg til fastlandet, seier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.»

Vestfold og Telemark fylkeskommune har flere øysamfunn som ikke har blitt med i regjeringens ferje løfter. For innbyggerne som bor på disse øyene er det en betydelig årlig reiseutgift, samt en stor kostnad å drive næringsvirksomhet på en øy.
Vestfold og Telemark fylkeskommune har så langt blitt kompensert med om lag 3,7 millioner som har blitt brukt til gratis ferje på sambandet Brevik-Sandøya i Porsgrunn kommune. I Kragerø kommune hvor det er fire samband har regjeringens ferjeløfter ikke blitt innfridd.
Vanlige folk i Kragerø er utålmodige og kan ikke forstå hvorfor deres samband ikke er omfattet av regjeringens politikk. Man kan heller ikke forstå hvorfor at når ordningen skal omfatte hele Norge så blir Kragerø sambandene holdt utenfor. Ferjesambandene i Kragerø er med i Statens Vegvesen sin markedsoversikt for ferje, sist oppdatert 01.01.22.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Ved revisjonen av statsbudsjettet for 2022, jf. Prop. 115 S (2021- 2022) ble det blant annet satt av midler som la til rette for å innføre gratis ferjer på delstrekninger innenfor flerkantsamband som går til øyer og samfunn uten veiforbindelse til fastlandet, og der sambandet hadde over 100 000 passasjerer totalt. Ferjesambandet Kragerø – Skåtøy – Stabbestad m. fl. er nevnt i den sammenhengen. For dette sambandet gjelder det alle delstrekningene som går til øyer. Strekninga Kragerø – Stabbestad går ikke til øyer og holdes utenfor.
Midlene til tiltaket gratis ferjer er fordelt over rammetilskuddet til de aktuelle fylkeskommunene som ubundne inntekter. I ordningen for gratis ferjer blir ferjer definert på samme måte som i inntektssystemet for fylkeskommunene, dvs. samband med en årsdøgntrafikk på over 10 personbilenheter regnes som ferjesamband. Størrelsen på tildelingen baseres på data fra Ferjedatabanken eller innrapporterte tall fra den aktuelle fylkeskommune. Kragerøsambandet er ikke rapportert til Ferjedatabanken og fylkeskommunen svarte heller ikke Statens vegvesen på deres henvendelse våren 2022 om hvor store inntektene i sambandet var. På bakgrunn av dette har en valgt å ta utgangspunkt i de estimerte billettinntektene som blir brukt til å regne ut ferjekriteriet i inntektssystemet til fylkeskommunene. Anslagsvis har en forutsatt at 80 pst. av inntektene i sambandet kommer fra delstrekninger som kommer inn under ordninga med gratis ferjer.
Fylkeskommunene er takstmyndighet for fylkeskommunale ferjesamband. Innfasing og innretning av ordningen med gratis ferje må derfor vurderes konkret av fylkeskommunene for hvert enkelt samband.