Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:177 (2022-2023)
Innlevert: 20.10.2022
Sendt: 20.10.2022
Besvart: 26.10.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden ta konkrete grep for å trygge disse menneskenes hverdag gjennom å forbedre strømstøtteordningen og stimulere til at flere kan velge mer miljøvennlig?

Begrunnelse

I Ba kan vi denne uken lese historien om at nesten 1000 husstander i et av Bergens lavinntektsområder endte opp med ikke å få strømstøtte for vannforbruk og oppvarming av boligene sine. Nå når vi går inn i de kaldeste vintermånedene skaper dette stor økonomisk uro for beboerne. Nå fyres det med olje for å holde utgiftene nede, i et miljøperspektiv er det vanskelig å se for seg at det er en villet politikk fra regjeringen. Jeg har stor forståelse for at beboernes bekymringer for konsekvenser i både et økonomisk og miljøvennlig perspektiv.
I saken skrives bl.a. følgende:

«Det har flere konsekvenser.

• Eviny, som drifter varmeanleggene i de to borettslagene Vestre og Vadmyra, har gått tilbake fra strøm til oljefyring for å få prisene ned. De oppgir at det hittil i år er fyrt opp 700 kubikk med olje i de to borettslagene. Det gir store CO2-utslipp.
• For borettslagene er årets energibudsjett allerede brukt opp – til tross for den billigere oljefyringen. Det fører etter alt å dømme til at beboerne straffes med husleieøkning og utsatt vedlikehold.»

Forklaringen som gis på hvorfor menneskene som bor her ikke får nyte godt av strømstøtteorningen er at de to borettslagene, med nærmere 10000 leiligheter, har et eksternt drevet nærvarmeanlegg, plassert i Vadmyra borettslag. Obos anslår at dette vil gjelde nærmere 4000 boliger bare i Bergen.
https://www.ba.no/et-av-byens-fattigste-nabolag-gar-glipp-av-stromstotte-a-fyre-med-olje-er-billigst-sa-na-gjor-vi-det/s/5-8-2042833?fbclid=IwAR0nLliHUBR0YBVo_A1bvi4eFGFk-5aaWpbryVvi9Ez3QKbRagXVXG3hEqM

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: I begrunnelsen for spørsmålet fremgår det at representanten sikter til husholdninger som får levert varme fra nærvarmeanlegg (fjernvarmeanlegg uten konsesjon) som er organisert utenfor borettslaget.
Ifølge Reguleringsmyndigheten for energi (RME) vil det å innlemme fjernvarmeanlegg uten konsesjon i strømstønadsordningen kunne gi store administrative utfordringer for nettselskapene. Nettselskapene opplever allerede utfordringer knyttet til stor saksbehandlingsmengde, og en støtteordning til kunder av fjernvarmeanlegg uten konsesjon vil reise andre spørsmål enn strømstønadsordningen for husholdninger.
Det er behov mer informasjon om både størrelsen på og sammensetningen av markedet for fjernvarme uten konsesjon dersom man skal utforme en stønadsordning for disse husholdningene. Det er flere forhold som tilsier at en eventuell stønadsordning for husholdningsforbruk knyttet til fjernvarmeanlegg uten konsesjon bør være søknadsbasert.
NVE har derfor fått i oppdrag å utrede mulige utforminger av en strømstønadsordning for husholdningsforbruk knyttet til fjernvarmeanlegg uten konsesjon.