Abid Raja (V): Hvilke konkrete grep vil statsråden ta for å sørge for at barns personvern og rettssikkerhet blir ivaretatt i barnevernet?
Begrunnelse
I VGs spesial "Barnevernmotstanderne", publisert 16. oktober 2022, retter VG søkelyset mot foreldres publisering av sensitive og beskyttelsesverdige opplysninger om egne barn. Saken dreier seg blant annet om at Norges mest omstridte barnevernsaktivist med egen TV-kanal på nett, Rune Fardal (63), har utlevert godt over hundre sårbare barn. Tallet er basert på en omfattende kartlegging av Fardals videoer, der barn blir eksponert gjennom foreldre, seg selv eller Fardal. Dette skjer gjennom intervjuer med foreldre og noen ganger barn, der mange identifiseres med opplysninger som ansikt, navn eller bosted. Fardal har spredd opplysninger om barns diagnoser, voldsopplevelser og barnevernhistorikk. Han har også identifisert og snakket om barn som har tatt livet sitt.
I november 2019 behandlet Høyesterett for første gang problemstillingen om publisering av opplysninger om egne barn. Dommen avklarer foreldreansvarets forhold til straffelovens bestemmelse om krenkelse av privatlivets fred. En mor som var i konflikt med barnevernet som følge av omsorgsovertagelse for datteren, hadde publisert bilder og videoklipp som viste datteren i sårbare situasjoner, egne referater av samtaler med datteren og brev fra barnevernet med vurderinger av datteren, på sosiale medier. Høyesterett kom til at forholdet var rammet av strl. § 267. Informasjonen var klart omfattet av begrepet «privatlivets fred». Hverken datteren eller moren kunne samtykke til offentliggjøring slik at informasjonen ikke ble rettsstridig. Førstvoterende uttrykte at et eventuelt samtykke eller en aksept fra barnet selv ikke kunne ha noen betydning. Straff etter strl. § 267 ville i dette tilfellet heller ikke innebære krenkelse av Grunnloven § 100, EMK artikkel 10 eller SP artikkel 19 om ytringsfrihet.