Skriftlig spørsmål fra Eirik Lae Solberg (H) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:188 (2022-2023)
Innlevert: 20.10.2022
Sendt: 21.10.2022
Besvart: 27.10.2022 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Eirik Lae Solberg (H)

Spørsmål

Eirik Lae Solberg (H): Økosystemene i Oslofjorden er under stort press. Artsmangfoldet reduseres og fiskebestandene er fallende. Noen fiskearter er borte, andre er på et kritisk nivå. Fagmiljøene peker på nitrogenforurensing som en hovedforklaring. Oslofjorden er også et betydelig kildeområde for nitrogentilførsel til Skagerrak.
Vil statsråden ta initiativ til at det stilles krav til rensing av nitrogen i alle avløpsanlegg med avrenning til Oslofjorden, der det også stilles krav til en øvre mengdegrense (eks. i antall liter) for utslipp av nitrogen?

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Tilstanden i Oslofjorden er alvorlig og utslippene av nitrogen og fosfor fra jordbruk og avløp er høyere enn fjorden tåler. Det er behov for strengere rensekrav, samtidig som kommunene må oppgradere ledningsnettet og renseanlegg.
Forurensningsforskriften stiller krav til utslipp av kommunalt avløpsvann ut ifra størrelsen på tettbebyggelsen og resipientens følsomhet. Utslipp av kommunalt avløpsvann fra større tettbebyggelser reguleres i forurensningsforskriften kapittel 14 og det er statsforvalteren som er forurensningsmyndighet. Statsforvalter kan stille strengere rensekrav, for eksempel krav om nitrogenfjerning, der det er behov for det. Kravene stilles ut ifra hva resipienten tåler, og skal sikre at utslippene av avløpsvann ikke fører til skade for helse og miljø.
Det er identifisert behov for nitrogenfjerning ved om lag 50 avløpsrenseanlegg innenfor Oslofjordens nedbørsområde. Statsforvalter i Innlandet, i Oslo og Viken og i Vestfold og Telemark er allerede i gang med å stille strengere rensekrav. Det vil blant annet innebære krav til nitrogenrensing der det er behov for det. I brev fra Miljødirektoratet til nevnte Statsforvaltere tidligere i år ble det gitt tydelig signal om at kommuner og interkommunale selskaper som tilhører en større tettbebyggelse innenfor Oslofjordens nedbørsfelt må forvente at det vil komme krav om nitrogenfjerning fremover. Det ble også gitt signal om at planleggingen og prosjekteringen av nitrogenfjerning bør starte allerede nå. Gjennom disse signalene har vi sikret at Statsforvalter prioriterer dette arbeidet høyt.