Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:189 (2022-2023) Innlevert: 21.10.2022 Sendt: 21.10.2022 Besvart: 28.10.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl
Seher Aydar (R): Riksrevisjonen presenterte i år en rapport som viste alvorlige svakheter ved myndighetenes innsats mot vold i nære relasjoner. De konkluderte med at det er risiko for at voldsutsatte ikke får den hjelpen de trenger. I denne forbindelse lovte regjeringen en opptrappingsplan som skal styrke innsatsen for å forebygge og bekjempe vold, og ta vare på de voldsutsatte. Hva er status for dette arbeidet, i hvilken måned skal denne opptrappingsplanen legges fram, og når kan det forventes en styrking av tjenestene?
Emilie Mehl: Vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet og rammer fremdeles altfor mange. I ytterste konsekvens tar denne volden liv, og vi har en klar forpliktelse til å gjøre alt vi kan for hindre at volden finner sted. Riksrevisjonens undersøkelse av myndighetenes arbeid mot vold i nære relasjoner, som i hovedsak dekket perioden 2015 til 2020, samt flere utredninger (NOU 2020:17 «Varslede drap?», NOU 2017:12 «Svikt og svik») har avdekket svakheter i politiet og hjelpeapparatets håndtering av saker om vold og overgrep. Denne regjeringen styrket raskt politiet med 200 millioner kroner når vi tiltrådte i fjor. For 2023 har vi foreslått å prioritere 75 millioner kroner til tiltak som fører politiet nærmere folk. I tillegg foreslår regjeringen 27 millioner til å videreføre 100 nye studieplasser ved politihøgskolen og 11 millioner til påtalemyndigheten i politiet. Dette vil gi bedre lokale polititjenester og et mer tilgjengelig politi for folk i hele landet. Når det gjelder spørsmålet om arbeidet med opptrappingsplanen er dette godt i gang, og jeg tar sikte på å legge frem planen i oktober 2023. Opptrappingsplanen skal legge til rette for utviklingen av en helhetlig og samordnet politikk mot vold i nære relasjoner som involverer alle relevante sektorer, etater, institusjoner og organisasjoner. God samhandling mellom forvaltningsnivåer og mellom ulike sektorer på statlig, regionalt og kommunalt nivå er en forutsetning for kvalitet i arbeidet og en effektiv utnyttelse av ressursene. Opptrappingsplanen vil ta arbeidet mot vold og overgrep et steg videre, styrke innsatsen, og adressere gjenstående utfordringer. Tiltakene i den eksisterende handlingsplanen for å forebygge og bekjempe vold i nære relasjoner (2021-2024) «Et liv uten vold» videreføres inntil opptrappingsplanen foreligger, for å sikre kontinuitet i arbeidet.