Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til næringsministeren

Dokument nr. 15:204 (2022-2023)
Innlevert: 23.10.2022
Sendt: 24.10.2022
Besvart: 31.10.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Hvordan vil forventningene i regjeringens nye eierskapsmelding påvirke Equinors drift, og vil de nye forventingene medføre at selskapets nåværende målsettinger for utbygging av fornybar energi må fremskyndes og oppjusteres?

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: En rekke utviklingstrekk påvirker hvordan selskapenes virksomhet innrettes. Blant disse er økte forventninger i samfunnet til hvordan selskaper kan bidra for å løse samfunnsutfordringer, som for eksempel klimaendringer og energiomstilling.
Regjeringen la 21. oktober 2022 frem Meld. St. 6 (2022 - 2023) Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap – Statens direkte eierskap i selskaper (eierskapsmeldingen). Der fremgår det blant annet at staten skal være en aktiv, ansvarlig og langsiktig eier som bidrar til selskapenes lønnsomhet og utvikling. Regjeringen har i meldingen gjort flere vesentlige endringer i eierpolitikken, blant annet at hensynet til bærekraft i statens mål som eier er tydeliggjort og forsterket, statens ti prinsipper for god eierutøvelse er justert for å reflektere at staten skal være en aktiv og ansvarlig eier med et langsiktig perspektiv, samt at regjeringen har flere og tydelige forventninger til selskapene – ikke minst på klimaområdet. Statens forventninger viser hva staten som eier er opptatt av og gjennom å stille tydelige forventninger, ønsker staten å være en aktiv eier for å bidra til å oppnå statens mål som eier.
Det er styret som har ansvaret for forvaltningen av selskapet, og selskapenes arbeid innenfor de ulike forventningsområdene bør blant annet tilpasses selskapenes egenart, størrelse, risiko og hva som er vesentlig for det enkelte selskap.
Staten er største eieren i Equinor og har klare forventninger blant annet om klima og natur. Hvordan selskapet følger opp forventningene konkret, er opp til styret. Dette følger av rolle- og ansvarsfordelingen i selskapslovgivningen. Staten som eier vil vurdere selskapets måloppnåelse og arbeid med statens forventninger, og styrets bidrag til dette. Staten vil aktivt i eierdialogen følge opp hvordan selskapene arbeider integrert og systematisk med å oppfylle statens forventninger og hvordan dette bidrar til statens mål som eier.
Equinor la i 2022 frem sin første energiomstillingsplan for rådgivende avstemming for aksjeeierne på generalforsamling. Planen beskriver strategien for selskapets energiomstilling, og Equinor vil rapportere på planen hvert år gjennom sin årsrapportering. Staten stemte for planen. Til grunn for dette lå blant annet at selskapet er tydelig på at den langsiktige verdiskapingen støtter opp om målene i Paris-avtalen og 1,5 graders-banen.
For selskapene i kategori 1, inkludert Equinor ASA, er statens mål som eier høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Oppnåelse av dette forutsetter at selskapene integrerer økonomiske, sosiale og miljømessige forhold gjennomgående i sine ambisjoner, mål, strategier og virksomhetsstyring. Eierskapsmeldingen viser hvordan statens eierskap kan bidra til høyest mulig avkastning, samtidig som selskapene driver ansvarlig og bidrar til å akselerere det grønne skiftet.
Jeg er positiv til at selskapet har lagt frem en plan for energiomstilling. Det gir aksjeeierne og markedet bedre innsikt til å vurdere blant annet risiko, muligheter, kapitalallokering og posisjonering i omstillingen til et lavutslippsselskap frem mot 2050. Å følge opp denne planen, basert på statens forventninger i eierskapsmeldingen, blir sentralt i eierdialogen og annen oppfølging av Equinor i årene fremover.