Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til statsministeren

Dokument nr. 15:254 (2022-2023)
Innlevert: 28.10.2022
Sendt: 31.10.2022
Besvart: 07.11.2022 av statsminister Jonas Gahr Støre

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Vil statsministeren sørge for at det gode fransk-norske samarbeidet om skoler fortsetter innenfor forutsigbare og langsiktige rammer, og vil han ta initiativ ovenfor franske myndigheter for å finne en langsiktig løsning for Den franske skolen i Oslo og den norske seksjonen ved Lycée International de Saint-Germain-en-Laye i Paris?

Begrunnelse

Representanten er kjent med Statsministerens engasjement og kjærlighet for det franske. Det brede og gode samarbeidet mellom Norge og Frankrike innenfor utdanning, forskning, innovasjon, næringsliv og kultur har tjent Norge godt. Gjennom en rammeavtale for dette inngått i Rouen i 2018 forplikter partene seg til å fremme og oppmuntre til styrking av tette og langsiktige kontakter og samarbeid mellom norske og franske institusjoner innen utdanning og yrkesopplæring, både offentlige og private.
I forslaget til statsbudsjett for 2023 har regjeringen foreslått å avvikle støtten til den norske seksjonen ved Lycée International de Saint-Germain-en-Laye i Paris. Seksjonen utgjør et viktig skoletilbud for norske barn i Frankrike. Morsmålsundervisningen elevene får på skolen dekker blant annet et behov hos norske familier som bor midlertidig eller permanent i Paris-området, blant annet i tilknytning til internasjonale organisasjoner som OECD, IEA og UNESCO. Dette er blant annet understreket i et brev fra Norges ambassadør til Frankrike, Niels Engelschiøn.
Samtidig har Den franske skolen i Oslo, Lycé Francais d’Oslo, behov for støtte som følge av at leieprisene deres økte dramatisk etter en planlagt renovering. Skolen følger av en inngått avtale mellom Norge og Frankrike som innebærer at Norge gir et årlig tilskudd til Den franske skolen i Oslo, mot at Frankrike legger til rette for opplæring av lærlinger fra Norge i Frankrike.

Jonas Gahr Støre (A)

Svar

Jonas Gahr Støre: Norge og Frankrike har et nært og godt samarbeid på mange viktige områder, blant annet innenfor utdanning og forskning. Det kommer blant annet til uttrykk gjennom rammeavtalen vi har inngått om samarbeid innen utdanning og forskning, som representanten Melby viser til.
Tilskuddet til Den franske skolen i Oslo er en del av dette utdanningssamarbeidet. De siste seks årene er tilskuddet mer enn tredoblet, fra 10,2 mill. kroner i 2016 til 32,6 mill. kroner i 2022. I et stramt budsjettforslag for 2023, der mange tilskuddsmottakere får kutt i sine tilskudd, har regjeringen prioritert å prisjustere tilskuddet til skolen, slik at det øker videre til 33,6 mill. kroner.
Regjeringen er kjent med at den Den franske skolen får økte husleiekostnader i forbindelse med at lokalene på Frogner i Oslo skal renoveres. Regjeringen er opptatt av at Den franske skolen skal ha et godt grunnlag for videre drift, og vurderer tilskuddsnivået i arbeidet med de årlige statsbudsjettene.
Lycée International de Saint-Germain-en-Laye er en fransk skole i Frankrike med norske elever. Elevene ved skolen får i de fleste fag opplæring etter franske læreplaner. I tillegg får elevene ved den norske seksjonen av skolen opplæring etter norske læreplaner i fagene norsk, samfunnsfag, historie og KRLE. Skolen mistet sin godkjenning etter privatskoleloven, og dermed retten til statstilskudd, fra skoleåret 2016-17. Bakgrunnen var at det ved tilsyn ble funnet flere brudd på privatskoleloven. Stortinget bevilget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2016 likevel et ulovfestet særtilskudd til skolen.
Privatskoleloven gir hjemmel til å godkjenne norske private skoler i utlandet. Godkjenning etter privatskoleloven bidrar til å sikre kvaliteten på opplæringen, blant annet ved at skolene følger norske læreplaner og har norsk som undervisningsspråk.
Statlig finansiering av skoler uten godkjenning kan undergrave formålet med regelverket. Det er bakgrunnen for at regjeringen foreslår å avvikle tilskuddet til Lycee International de Saint­ Germain-en-Laye fra skoleåret 2023-24.
Det er mange norske barn som går i ordinær skole og følger lokale læreplaner i utlandet, men det er bare undervisningen ved Lycée International de Saint-Germain-en-Laye som finansieres av norske myndigheter. Norske elever i utlandet kan imidlertid søke opptak ved nettskoler som tilbyr kompletterende undervisning i norsk, samfunnsfag og KRLE. Tilskudd til slik undervisning gis over Kunnskapsdepartementets budsjett, og norske elever i Paris kan benytte seg av ordningen på lik linje med norske elever andre steder i verden.