Skriftlig spørsmål fra Lene Westgaard-Halle (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:263 (2022-2023)
Innlevert: 30.10.2022
Sendt: 31.10.2022
Besvart: 03.11.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Lene Westgaard-Halle (H)

Spørsmål

Lene Westgaard-Halle (H): Hvordan ser statsråden på muligheten for å bidra med for eksempel salg av LNG til Moldova?

Begrunnelse

Den Russiske invasjonen av Ukraina påvirker hele verden. Som en av konsekvensene står store deler av Europa i en energikrise. Ukrainas nabo Moldova står i første linje i møte med et aggressivt Russland, og kjøpte før krigen all sin gass fra nettopp Russland. Moldova må ikke bare håndtere den konstante trusselen om invasjon, de står overfor den verste energikrisen i landets historie. Fra september i fjor til juni i år har energiprisen i Moldova femdoblet seg. Moldovas utenriksminister Nicu Popescu har formidlet Moldovas bekymring for fremtiden. Det er derfor svært forståelig at Moldova ønsker å kjøpe LNG fra Europa og energinasjonen Norge. Krisen Moldova står i truer med å destabilisere landet. Regjeringen varslet før helgen at de ønsker å støtte Moldova økonomisk.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Regjeringen deler representantens bekymring for situasjonen i Moldova. Moldova er et lite land med relativt få ressurser som er satt under stort press. Moldova er havnet i en akutt energikrise som følge av Russlands manipulering av landets tilgang på gass og elektrisitet. Krisen slår hardt inn for Moldovas befolkning og truer med å destabilisere den politiske situasjonen i landet. Statsministeren snakket fredag 28. oktober med Moldovas statsminister Natalia Gavrilita. Under samtalen meddelte statsministeren at Norge vil støtte Moldova med 100 millioner kroner for å avhjelpe krisen i landet. Pengene vil gis via Verdensbanken, og kommer i tillegg til 50 millioner kroner som ble gitt i vår.
Slik norsk petroleumsvirksomhet er organisert, er det selskapene som er rettighetshavere i utvinningstillatelser som selger den olje og gass de produserer fra sin norske feltportefølje i markedet på kommersielle vilkår. Statens olje- og gassproduksjon fra SDØE-ordningen avsettes av Equinor sammen med selskapet sin egenproduksjon.
I den grad gasskunder i Moldova og selskaper som produserer gass på norsk sokkel ønsker å inngå gasskontrakter så står de fritt til det. Jeg legger imidlertid ikke opp til en politikk der petroleumsselskaper på norsk sokkel pålegges å tegne kontrakter om gassleveranser til Moldova.
Det aller viktigste Norge kan bidra med for å avhjelpe energisituasjonen i Europa, og som også jeg ønsker å bidra til, er å legge til rette for å opprettholde en høy produksjon av gass fra Norge også fremover.