Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:267 (2022-2023)
Innlevert: 30.10.2022
Sendt: 31.10.2022
Besvart: 03.11.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Vil regjeringens forslag om å økte egenandeler i helsevesenet og økte priser på medisiner som er på blå resept bidra til at enkelte ikke har råd til forsvarlig helsebehandling i Norge?

Begrunnelse

Mange mennesker har de økonomisk tøft for tiden. Dette da regjeringen ikke er villig til å ta grep, noe som har ført til historisk høye priser på drivstoff, strøm og mat. Når regjeringen nå i tillegg øker egenandelene i helsevesenet og øker prisene på medisiner vil dette kunne ramme enkelte som fra før av har det trangt økonomisk ekstra hardt. Hvis vi kommer i en situasjon der enkelte dropper å motta helsehjelp da en ikke har råd til det vil det være veldig alvorlig. Det vil sørge for at ikke alle får like muligheter til helsehjelp i Norge.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: I forslaget til statsbudsjett for 2023 foreslår regjeringen at nytt egenandelstak for frikort blir 3040 kroner, en økning på 119 kroner fra 2022. Det er videre foreslått at egenandeler under taket økes med 3 pst., og for de fleste egenandelene vil dette skje fra 1. juli. En slik justering av egenandelstak og egenandeler gjøres stort sett hvert år. I tillegg er prosentsatsen i blåreseptordningen foreslått økt fra 39 til 50 prosent, mens den maksimale egenandelen på 520 kroner per resept vil ligge fast.
Regjeringen vil holde egenandeler på et lavt nivå, slik det står i Hurdalsplattformen. Det har derfor vært viktig å ikke innrette den årlige økningen i egenandelstaket slik at den svekker kjøpekraften i befolkningen. Det betyr at endringen av egenandelstaket og egenandeler i budsjettforslaget er mindre enn lønnsvekstanslaget og om lag på linje med antatt inntektsjustering for pensjonister. Total egenandelsbetaling forblir dermed reelt den samme som for 2022.
For legemidler og medisinsk forbruksmateriell som dekkes av blåreseptordningen foreslås det å heve prosentsatsen. Ved å la den maksimale egenandelen per resept ligge fast, sikrer vi at det kun er de som bruker relativt billige legemidler, og som heller ikke når opp til egenandelstaket og får frikort, som vil få økte utgifter. Det vil først og fremst være brukere med lavt forbruk og/eller lave utgifter til legemidler eller andre tjenester under egenandelstaket som må betale noe mer. Barn under 16 år og minstepensjonister vil fortsatt være unntatt fra egenandelsbetaling i blåreseptordningen.