Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:271 (2022-2023)
Innlevert: 31.10.2022
Sendt: 31.10.2022
Besvart: 08.11.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Mener statsråden at politiet fortsatt skal ha en rolle i rus- og kriminalitetsforebyggende arbeid og avdekking av narkotikabruk?

Begrunnelse

Det vises til reduksjonen i antall saker som omhandler bruk og besittelse av narkotika det siste året. Nedgangen kommer til tross for en lang rekke oppslag i lokale medier om bekymring for økt bruk av narkotika blant ungdom. Bekymringen kommer fra lærere, politi, helsesykepleiere, SLT-koordinatorer, lokalpolitikere og de unge selv. Samtidig sier lokalt politi at de mangler virkemidler for å gripe inn.
Riksadvokaten har undersøkt om politiet har endret praksis i tråd med gjeldende føringer. Rapporten vil foreligge i løpet av høsten. Tilgjengelige tall tyder imidlertid på at politiet i liten grad avdekker bruks- og besittelsessaker, som er inngangen til de nyopprettede rådgivende enhetene for narkotikasaker i kommunene.
Stortinget har bevilget 200 millioner til disse enhetene, men vi hører for eksempel fra Trondheim at de ikke har fått henvist én eneste person siden den ble opprettet. Det hjelper lite om kommunene bygger opp et rådgivningsapparat dersom ingen blir kanalisert inn.
Spørsmålsstiller mener at vi ikke kan vente på Regjeringens forebyggings- og behandlingsreform mens denne situasjonen får utvikle seg. Det er behov for tydelige politiske signaler om politiet skal spille en avdekkende rolle, hvordan de skal utøve denne rollen i tråd med gjeldende regler, og hvilke regelendringer det er nødvendig å gjennomføre for å styrke politiets avdekkende rolle i påvente av reformen.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Innledningsvis vil jeg også vise til mitt svar på spørsmål nr. 277 fra stortingsrepresentant Rasmus Hansson.
Politiet har, og skal fortsatt ha, en viktig rolle i å bekjempe ulovlig rusbruk blant ungdom. Politiets innsats skjer både i straffesakssporet og i det forebyggende sporet. Det er viktig at politiet, sammen med andre etater, har virkemidler for å kunne forbygge og avdekke rusbruk blant barn og unge.
Å hindre at barn – og unge begynner med narkotika er svært viktig, da slikt misbruk får store konsekvenser for enkeltmennesker, pårørende og samfunnet. Da må politiet, sammen med andre etater, ha gode virkemidler for å forbygge slikt misbruk.
Barn og unge er en særskilt prioritert målgruppe i politiets forebyggende arbeid. Dette er fremhevet i politiets strategi for forebygging «Forebygging som politiets hovedstrategi 2021–2022». Som en del av forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet skal regjeringen fremme et nasjonalt program for rusforebyggende arbeid blant barn og unge.
Regjeringen vil komme tilbake til en omtale av politiets samlede oppgaver med å bekjempe ulovlig rusbruk blant ungdom i den varslede stortingsmeldingen om forebyggings- og behandlingsreformen.
I lys av Riksadvokatens retningslinjer og utviklingen gjennom rettspraksis, er det uttrykt bekymring knyttet il den praktiske håndhevingen og forebyggingen av mindre alvorlige narkotikasaker, og hvilke muligheter politiet har til å forebygge rusmisbruk blant ungdom med dagens rettstilstand. Regjeringen vil se på hvilke virkemidler politiet har til disposisjon i narkotikasaker, og om det er behov for klargjøring og eventuell justering av disse. Politiets praktisering av reglene for bruk av tvangsmidler og eventuelle endringer av regelverket må uansett holde seg innenfor de rammene Grunnloven og EMK setter.