Skriftlig spørsmål fra Ingunn Foss (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:292 (2022-2023)
Innlevert: 02.11.2022
Sendt: 03.11.2022
Besvart: 11.11.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingunn Foss (H)

Spørsmål

Ingunn Foss (H): Hva har regjeringen brukt bevilgningen på 10 mill. kroner som ble avsatt til omvendt voldsalarm i 2022 på?

Begrunnelse

I statsbudsjettet for 2022 foreslo Solberg-regjeringen å sette av 10 millioner kroner til omvendt voldsalarm. Forslaget ble vedtatt, men den nye regjeringen har så langt ikke klart å legge frem forslag om nødvendige lovendringer for å utvide bruken av omvendt voldsalarm. I budsjettspørsmål 79 fremgår det at «regjeringen foreslår at bevilgningsøkningen videreføres i statsbudsjettet for 2023». Spørsmålsstiller lurer derfor på hva regjeringen har brukt den økte bevilgningen i 2022 på.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Kontaktforbud med elektronisk kontroll (omvendt voldsalarm) er et viktig redskap for å beskytte volds- og trusselutsatte og vi arbeider langs flere spor for å øke bruken.
Et forslag om å innføre en hjemmel i norsk straffeprosess, som gjør det mulig å ilegge omvendt voldsalarm ved brudd på besøksforbud er et av tiltakene for å øke bruken. Som jeg opplyste i mitt svar til representanten Foss fra 19. august i år, tar jeg sikte på å komme tilbake til Stortinget med et lovforslag så fort det lar seg gjøre.
For å øke bruken av omvendt voldsalarm er det imidlertid også behov for bedre kompetanse om ordningen, samt videreutvikling av teknologien. Bevilgningen på 10 millioner kroner for 2022 ble derfor overført Politidirektoratet (POD) i sin helhet.
POD opplyser at de iverksatte tiltakene særlig retter seg mot ny teknologi som vil bidra til å sikre bedre kvalitet, stabilitet og økt bruk, samt kompetanseheving. Midlene ble fordelt til Øst Politidistrikt (3.0 mill. kroner) og Politiets IT-Enhet (7 mill. kroner).
Øst politidistrikt har etablert et prosjekt for å se på strukturer og oppfølging ved Felles straffesaksinntak (FSI). Det jobbes der med å se på metodikk og ansvarsfordeling for å sikre økt bruk. Blant annet har distriktet endret instruks og arbeidsmetodikk for å fange opp begjæring om besøksforbud, brudd på besøksforbud og sikre rask håndtering av disse sakene. Dette arbeidet har hatt positiv innvirkning på økt bruk av omvendt voldsalarm.
Politiets it-enhet (PIT) har fått overført 7 mill. kroner som blant annet er benyttet til videreutvikling av teknologien for omvendt voldsalarm, noe som gir store forbedringer både for oppfølging av selve besøksforbudet (forbedret kartfunksjonalitet), og oppgaveløsningen både for politi og Kriminalomsorgen. Tekniske investeringer er iverksatt for å sikre bedre stabilitet og drift.
Politidirektoratet opplyser også at det planlegges en opplæringspakke for å bidra til økt kunnskap hos aktører som treffes av ordningen med omvendt voldsalarm. Det vil i tillegg lages en applikasjon for å bidra til bedre bruk av risikovurderinger (SARA:SV).
Jeg har tillit til at de iverksatte tiltakene vil gi positiv effekt og at de vil være viktige for å legge til rette for økt bruk av omvendt voldsalarm.