Bård Hoksrud (FrP): Det har lenge vært store forsinkelser i innføring av legemidler for norske pasienter. Det er lagt frem løsningsforslag for legemidler i Systemet for nye metoder, men ikke for legemidler i blåreseptordningen. For enkelte legemidler i saksbehandlingskø finnes det ikke tilgjengelige godkjente behandlingsalternativer.
Er det riktig at pasientene skal vente unødvendig lenge på grunn av svikt i systemet?
Begrunnelse
Kapasitetsutfordringer hos Legemiddelverket fører til lange ventetider og forsinket innføring av nye, livsviktige legemidler for tusenvis av norske pasienter. Nylig brukte Legemiddelverket 150 av de lovfestede 180 dagene fra søknad til vedtak på å oppnevne saksbehandlere til en refusjonssøknad for et legemiddel mot hjertesvikt. Legemidlet fikk markedsføringstillatelse i mars 2022 og et vedtak om finansiering gjennom folketrygden skulle ha vært ferdigstilt innen utgangen av oktober 2022. Pasientgruppa med bevart pumpefunksjon, som refusjonssøknaden omfatter, har ofte tilleggssykdommer som høyt blodtrykk, diabetes, hjerteflimmer eller lungesykdom. Denne formen rammer flest kvinner, og det finnes ingen refusjonsberettiget behandling. Ett år etter diagnosen er mellom 20 og 30 % av pasientene døde; dødeligheten er høyere enn for mange kreftdiagnoser. For hvert år innføringen av legemidlet forsinkes, dør 600 til 1200 pasienter uten tilgang til behandling.
Overlege og professor Lars Gullestad (Rikshospitalet) har i Dagbladet og Dagens medisin spurt hvor lenge må man vente før disse medisinene er tilgjengelig for alle hjertesviktpasienter i Norge. «Vi i fagmiljøet er svært utålmodige når vi først har noe som vi vet virker så godt. Disse studiene har resultater som mange av kreftmedisinene kan se langt etter», sier Gullestad. Og der mange kreftmedisiner har svært høye priser, er denne hjertesviktbehandlingen svært rimelig, i alle fall i Norge, ifølge Gullestad. «Dette er gamle preparater som i Norge ikke har spesielt høy pris. Det er ingen grunn til å tro at pris vil være noen hindring her i landet (…)», sier overlegen.
Legemiddelet har allerede refusjon for pasienter med type 2-diabetes og for pasienter med redusert pumpefunksjon, og er i disse refusjonssøknadene vurdert både kostnadseffektivt og sikkert. Den nye indikasjonen, som omhandler pasienter med bevart pumpefunksjon, vil i samsvar med allerede omsøkte indikasjoner både konkluderes kostnadseffektiv og sikker. Budsjettkonsekvensene for denne nye pasientgruppen ligger på 10-20 mill. NOK. Det fremstår som uriktig og urimelig ressursbruk fra Legemiddelverket å utsette saksbehandlingen og ikke prioritere ferdigstillelse når vi vet at pasientene står uten behandlingsalternativ så lenge utredningen pågår.