Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:322 (2022-2023)
Innlevert: 04.11.2022
Sendt: 07.11.2022
Besvart: 14.11.2022 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Christian Tybring-Gjedde (Uav)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Er statsråden kjent med teknologien som er utviklet hos bedriften Argeo og det bedriften kan bidra med i overvåking av rørledninger til havs, og vil statsråden ta initiativ til at all unik norsk kompetanse får mulighet til å delta i arbeidet for norsk sikkerhet til havs?

Begrunnelse

Den sikkerhetspolitiske situasjonen og Forsvarets økte beredskap viser at behovet for sikkerhet på Norges oljeinstallasjoner er stort. Norsk olje og gass er viktige ressurser for Europa og transporten av energi er derfor en prioritert oppgave.
Forsvarsministeren og Forsvarssjefen har uttalt at det vil være mer aktivitet i våre havområder i tiden fremover. Overvåking og sikring av rørledninger som frakter gass til Europa er tiltak som allerede er igangsatt. Norske bedrifter har utviklet teknologi som er godt egnet for slike oppgaver.
Bedriften Argeo er en av disse. Argeo besitter unik teknologisk kompetanse for nettopp for å overvåke aktiviteter på havbunnen. Gjennom et samarbeid med Kongsberg Gruppen har bedriften utviklet teknologi og drift av ubemannede dypvannsfartøyer. Forsvaret har tidligere rapportert at det samarbeider med Kongsberg Gruppen for å gjøre nødvendige undersøkelser på dypt vann. Det er positivt, men bør ikke utelukke bruken av også andre bedrifters kompetanse.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Forsvaret har siden desember i fjor iverksatt en rekke beredskapstiltak av forberedende karakter, basert på den sikkerhetspolitiske utviklingen i Europa. Som følge av hendelsene i Østersjøen i slutten av september har Forsvaret også økt tilstedeværelse og patruljering rundt kritisk infrastruktur i Nordsjøen. Videre sluttet regjeringen seg nylig til forsvarssjefens anbefaling om overgang til ny fase i Forsvarets strategiske planverk. Det arbeides nå med å omprioritere deler av tidligere planlagt aktivitet for å kunne bruke Forsvarets ressurser på en enda mer målrettet måte inn mot den situasjonen vi står overfor.
Norsk industri er på mange områder verdensledende og nisjeorienterte, og jeg er kjent med den teknologien som bedriften Argeo har utviklet. Sikkerhetspolitiske endringer og rask teknologisk utvikling er drivere som gjerne bringer frem nye, og styrker eksisterende, teknologier. I den nasjonale forsvarsindustrielle strategien legges det opp til at norsk næringsliv, også utover tradisjonell forsvarsindustri, kan utgjøre en del av de samlede ressurser som Forsvaret kan trekke på ved behov, og dette forutsetter at vi besitter kompetanse på vitalt viktige områder. Videre er både autonome systemer og undervannsteknologi definert som nasjonale teknologiske kompetanseområder i strategien.
Norske industriaktører som har utviklet unik kompetanse og løsninger som kan fylle et behov for forsvarssektoren, vil gjennom etablerte prosesser kunne ta initiativ overfor forsvarssektoren for å presentere sine løsninger.