Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:336 (2022-2023)
Innlevert: 07.11.2022
Sendt: 07.11.2022
Besvart: 11.11.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Sett i lys av rapportene fra statsadvokatene, mener statsråden det er forsvarlig at politiet ikke har de nødvendige virkemidlene til å utøve sitt samfunnsoppdrag?

Begrunnelse

Riksadvokatens brev av 09.04.2021 innebærer en vesentlig praksisendring for politiet og påtalemyndighetens bruk av tvangsmidler i narkotikasaker hvor det er mistanke om bruk av narkotika eller besittelse av mindre mengder narkotika. Politiet har selv meldt at Riksadvokatens brev har ført til usikkerhet rundt hvordan de skal drive avdekkende og forebyggende arbeid på narkotikaområdet. Statsadvokatene har i rapporter fra politiregionene meldt om økt uro for å gjøre feil, en nedprioritering av narkotikasaker og en usikkerhet rundt hvilke virkemidler politiet har tilgjengelig. Det har i praksis ført til at politiet ikke lenger er i stand til å oppfylle sitt samfunnsoppdrag gitt dem i Politiloven §1 om «gjennom forebyggende, håndhevende og hjelpende virksomhet være et ledd i samfunnets samlede innsats for å fremme og befeste borgernes rettssikkerhet, trygghet og alminnelige velferd for øvrig».

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: apportene det refereres til er statsadvokatembetenes rapporter om politiets håndtering av tvangsmiddelbruk i mindre alvorlige narkotikasaker. Undersøkelsene er utarbeidet og avgitt etter pålegg fra Riksadvokaten og har primært oppmerksomheten på avvik fra det som er presisert som gjeldende rett i Riksadvokatens direktiver gitt i brev av 9. april 2021 og om det har skjedd forbedringer på området etter at direktivene ble gitt.
De første undersøkelsene er sammenstilt i en nasjonal rapport fra Riksadvokaten 14. februar 2022 og påtalemyndigheten og politietaten arbeider i fellesskap med nødvendige tiltak for å følge opp de avvikene som ble identifisert. Riksadvokaten er ikke ferdig med å sammenstille resultatene av den andre runden til en ny nasjonal rapport.
Mitt departement er kjent med at det i enkelte rapporter også inneholder opplysninger der flere av politiets respondenter gir uttrykk for at de mangler de nødvendige virkemidler for å bekjempe narkotikakriminalitet på en effektiv måte. Det er det naturlig å se nærmere på.
Regjeringen vil se på hvilke virkemidler politiet har til disposisjon i narkotikasaker, og om det er behov for klargjøring eller eventuell justering av disse. Dette er viktig både for å avdekke, oppklare og forebygge narkotikakriminalitet. Politiets praktisering av reglene for bruk av tvangsmidler og eventuelle endringer av regelverket må uansett være forholdsmessig. Jeg viser ellers til svar på spørsmål 271 og 277 som berører samme tema.