Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:341 (2022-2023) Innlevert: 07.11.2022 Sendt: 08.11.2022 Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren Besvart: 14.11.2022 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide
Rasmus Hansson (MDG): Klimaforskere som er intervjuet i NRK for NRKs klimaundersøkelse 2022 hevder at politiske rådgivere og kommunikasjonsarbeidere i departementene ringer dem opp personlig sent på kvelden dersom de formidler forskning i offentligheten som ikke er fordelaktig for det politiske arbeidet som foregår i departementene.Hva er statsministerens reaksjon på at dette foregår, og hvilke tiltak vil statsministeren gjennomføre for å unngå at dette skal skje i fremtiden?
Espen Barth Eide: Akademisk frihet og fri uavhengig forskning, er helt sentrale forutsetninger for en bærekraftig, inkluderende og demokratisk samfunnsutvikling. Regjeringen er svært opptatt av at den offentlige debatten skal være fri og åpen. Det er når meninger brytes at vi kommer fram til ny erkjennelse og gode løsninger. Innenfor alle samfunnsområder må debatten foregå på et faglig grunnlag og med gjensidig respekt. Dette gjelder naturligvis også for forskning og debatt innenfor klimarelaterte tema. For at vi skal kunne lage god og effektiv klimapolitikk, er vi helt avhengige av bred tillitt til at forskningsresultatene er faglig baserte. Forskere skal ikke tilpasse forskningen sin til hva de tror politikerne ønsker å høre. Dersom dette forekommer er det opprørende og ikke i tråd med god folkeskikk.