Skriftlig spørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:344 (2022-2023)
Innlevert: 07.11.2022
Sendt: 08.11.2022
Besvart: 17.11.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Alfred Jens Bjørlo (V)

Spørsmål

Alfred Jens Bjørlo (V): Hvor mange døgnplasser har nå blitt erstattet gjennom langsiktige avtaler eller anbudskontrakter med tjenesteleverandører som tidligere tilbød behandlingen under ordningen fritt behandlingsvalg, og hvem har fått slike avtaler gjennom helseforetakene?

Begrunnelse

Det er snart midten av november og fritt behandlingsvalg skal avsluttet i løpet av få uker. Svært mange tjenesteleverandører og deres pasienter lever i stor usikkerhet om hva som skal skje fremover. Det er tjenestetilbydere som f.eks. Modum Bad, Mestringshusene på Tynset, Stiftelsen Barnas Fysioterapisenter i Bergen, for nevne noen.
I sitt svar til Venstre (Dokument nr. 15:2483 (2021-2022), i forbindelse med Venstres bekymring for reduksjon av kapasitet ved avviklingen av fritt behandlingsvalg svarer ministeren at de offentlige sykehusene nå kan bruke midlene (ca. 500 millioner kroner) til å «styrke tilbudet i de offentlige sykehusene eller til å inngå samarbeid med private gjennom langsiktige avtaler hvor behandlingskvalitet for pasientene vektlegges.»
I hurdalsplattformen loves det at nedbygging av sengeplasser innen psykisk helsevern skal stanses, det er også kommet løfter om økt kapasitet både i døgn- og poliklinisk behandling. I flere høringssvar i forbindelse med statsbudsjettet er det stor bekymring over at det ikke vil være mulig med forsvarlig avvikling av ordningen allerede fra årsskiftet, heller ikke med overgangsvinduet på noen måneder.
I tilleggsdokumentet etter Stortingets behandling av Prop. 115 S (2021-2022) («revidert oppdragsdokument») ba også helseministeren om at de regionale helseforetakene vurderer hvorvidt godkjente virksomheter i fritt behandlingsvalgordningen i dag leverer tjenester som oppfyller et viktig nasjonalt eller regionalt behov og påse at slike tjenester også i fremtiden gjøres tilgjengelige. De regionale helseforetakene har hittil heller ikke gjort kjent hvilke tjenester som faller innenfor oppdraget.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg har i oppdragsdokumentet for 2022 bedt de regionale helseforetakene om å påse at pasienter som mottar behandling hos private leverandører gjennom godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg får videreført det tilbudet de har behov for når ordningen avvikles. Videre har jeg bedt de regionale helseforetakene vurdere hvorvidt godkjente virksomheter i fritt behandlingsvalgordningen i dag leverer tjenester som oppfyller et viktig nasjonalt eller regionalt behov og påse at slike tjenester også i fremtiden gjøres tilgjengelige.
De regionale helseforetakene redegjorde for sine vurderinger om avvikling av godkjenningsordningen innen fritt behandlingsvalg i høringen i helse- og omsorgskomitéen den 7. november. For å kunne gi et mer utfyllende svar har jeg bedt de regionale helseforetakene om innspill til besvarelse av representanten Bjørlos spørsmål.
Helse Midt-Norge RHF viser til at det i deres region er få pasienter som benytter ordningen med fritt behandlingsvalg. Etter avviklingen vil behovet for tjenester innen psykisk helsevern for voksne og for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) dekkes i helseforetakene, eventuelt gjennom eksisterende avtaler for TSB. For rehabilitering vil det foretas en nærmere vurdering av behovet og om det dekkes innenfor eksisterende avtale, eller om det skal gjennomføres en anskaffelse for å supplere det tilbudet de allerede har. Helse Midt-Norge RHF har derfor ikke inngått avtaler om døgnplasser for å erstatte kapasiteten hos leverandører innen godkjenningsordningen.
Helse Nord RHF viser til at det er få pasienter fra regionen som benytter seg av ordningen. Bruken er størst innen rusbehandling. Samtidig er den ledige kapasiteten hos Helse Nord RHF sine private avtaleparter innen TSB større enn bruken gjennom fritt behandlingsvalg. Helse Nord RHF opplyser å ha tilstrekkelig kapasitet i egne helseforetak og eksisterende avtaler med private leverandører til å gi utredning og behandling til pasientene som har benyttet FBV-ordningen. Helse Nord RHF har fra tidligere avtaler med noen av de samme virksomhetene som er godkjent i fritt behandlingsvalg. Skulle behovet endre seg i 2023 kan disse avtalene utvides for å sikre tilstrekkelig kapasitet.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at aktivitet innen rammen av godkjenningsordningen forventes å summere seg til like under 500 millioner kroner i 2022. Helse Sør-Øst RHF oppgir å ha god oversikt over aktiviteten for alle godkjente tjenesteleverandører som har behandlet pasienter fra Helse Sør-Øst.
Helse Sør-Øst RHF har eksisterende avtaler med 22 private tjenesteleverandører innen TSB til en samlet verdi på over 1,2 milliarder kroner. Totalt er det anskaffet 260 779 behandlingsdøgn, fordelt på 709 døgnplasser som kommer i tillegg til 410 døgnplasser innen TSB i helseforetakene. Kapasiteten i avtalene med de private leverandørene er ikke fullt benyttet og restkapasiteten representerer om lag 55 døgnplasser. I tillegg er det en restkapasitet innen TSB i helseforetakene på om lag 45 døgnplasser, beregnet ut fra beleggstall fra Statistisk sentralbyrå.
Ved en avvikling av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg vil Helse Sør-Øst RHF ivareta pasienters behov innen TSB ved å benytte ledig kapasitet hos avtaleparter og i helseforetak. Videre vurderer Helse Sør-Øst RHF å gjennomføre en anbudskonkurranse for å anskaffe ytterligere behandlingskapasitet.
Innen psykisk helsevern vil Helse Sør-Øst RHF benytte ledig kapasitet i eksisterende avtaler med avtaleparter og vurderer å utvide rammen i disse avtalene. Modum bad, som er en av tjenesteleverandørene representanten peker på, har per oktober i 2022 fakturert Helse Sør-Øst for aktivitet svarende til om lag 3 millioner kroner. Helse Sør-Øst RHF har en eksisterende avtale med Modum bad om behandling innen psykisk helsevern på over 30 000 behandlingsdøgn. Modum bads aktivitet innen godkjenningsordningen utgjør en liten del av de samlede tjenestene institusjonen leverer til Helse Sør-Øst. Helse Sør-Øst RHF vil fortløpende vurdere om det er grunnlag for å utvide eksisterende ytelsesavtaler med eksisterende avtaleparter innen psykisk helsevern.
Innen somatiske spesialisthelsetjenester har Helse Sør-Øst RHF i 2022 gjennomført en ny anskaffelsesprosess. Prosessen er nå i sluttfasen og planlagt oppstart for de nye avtalene er 1. januar 2023. Denne anskaffelsen vil omfatte ti ulike fagområder. Fagområdene som er inkludert i anskaffelsen omfatter de fleste av de somatiske fagområdene som inngår i dagens godkjenningsordning innen fritt behandlingsvalg. Den økonomiske rammen for de nye avtalene er økt betydelig sammenliknet med tidligere volum, noe som bl.a. er begrunnet i en forventning om avvikling av godkjenningsordningen innen fritt behandlingsvalg. Volumene er økt innen områder med stor aktivitet innen godkjenningsordningen.
Videre har Helse Sør-Øst RHF inngått en avtale med en privat leverandør, PTØ Gardermoen. PTØ Gardermoen tilbyr «intensiv trening og habilitering til barn, ungdom og voksne med nevrologiske sykdommer og skader der bevegelse er en av hovedutfordringene».
I Helse Vest RHF er bruken av godkjenningsordningen lav innen psykisk helsevern og utgjorde kun 0,3 prosent av kostnaden i 2021. Volumet innenfor somatikk er også lavt og utgjør omtrent 0,4 prosent av kostnaden innenfor somatikk i helseregionen så langt i år. Innenfor rehabilitering var det 19 pasienter som fikk hjelp gjennom godkjenningsordningen i årets 8 første måneder til en kostnad av 1,4 millioner kroner, og også dette er en svært liten del av tilbudet.
Innenfor TSB er volumet imidlertid høyere, og i 2021 ble det utbetalt 57 millioner fra helseforetakene i Helse Vest til godkjente institusjoner. Dette utgjorde 4,2 prosent av kostnadene til TSB i 2021. I 2021 var det i gjennomsnitt 39 pasienter innlagt til enhver tid i godkjent institusjon under fritt behandlingsvalg. Samtidig var det imidlertid i gjennomsnitt 77 ledige døgnplasser i helseforetakene i regionen eller andre private institusjoner Helse Vest RHF har inngått avtale med.
Helse Vest RHF konkluderer derfor med at de ville hatt plass til disse pasientene i egne institusjoner. Deres egne institusjoner har også i vesentlig grad gått over til et mer poliklinisk tilbud. Dette er mer i tråd med moderne behandlingsretningslinjer. I tillegg har de fremdeles et bredt spekter av tilbud med kortere og lengre opphold i ulike institusjoner i regionen.
Helse Vest RHF vil ved behov også kunne gjøre anskaffelser av tjenester.
Helse Vest RHF har hatt anskaffelser innen flere områder gjennom 2022, ettersom avtaler både innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), radiologi, spesialisert rehabilitering og kirurgi går ut i løpet av året. Volumet på avtalene som er lyst ut er avstemt med behovet for tjenestene i regionen. Her har alle leverandører anledning til å gi tilbud på lik linje, både leverandører som tidligere hatt avtaler med Hele Vest RHF og nye, for eksempel nåværende godkjente virksomheter i fritt behandlingsvalgordningen.