Alfred Jens Bjørlo (V): Hvor mange døgnplasser har nå blitt erstattet gjennom langsiktige avtaler eller anbudskontrakter med tjenesteleverandører som tidligere tilbød behandlingen under ordningen fritt behandlingsvalg, og hvem har fått slike avtaler gjennom helseforetakene?
Begrunnelse
Det er snart midten av november og fritt behandlingsvalg skal avsluttet i løpet av få uker. Svært mange tjenesteleverandører og deres pasienter lever i stor usikkerhet om hva som skal skje fremover. Det er tjenestetilbydere som f.eks. Modum Bad, Mestringshusene på Tynset, Stiftelsen Barnas Fysioterapisenter i Bergen, for nevne noen.
I sitt svar til Venstre (Dokument nr. 15:2483 (2021-2022), i forbindelse med Venstres bekymring for reduksjon av kapasitet ved avviklingen av fritt behandlingsvalg svarer ministeren at de offentlige sykehusene nå kan bruke midlene (ca. 500 millioner kroner) til å «styrke tilbudet i de offentlige sykehusene eller til å inngå samarbeid med private gjennom langsiktige avtaler hvor behandlingskvalitet for pasientene vektlegges.»
I hurdalsplattformen loves det at nedbygging av sengeplasser innen psykisk helsevern skal stanses, det er også kommet løfter om økt kapasitet både i døgn- og poliklinisk behandling. I flere høringssvar i forbindelse med statsbudsjettet er det stor bekymring over at det ikke vil være mulig med forsvarlig avvikling av ordningen allerede fra årsskiftet, heller ikke med overgangsvinduet på noen måneder.
I tilleggsdokumentet etter Stortingets behandling av Prop. 115 S (2021-2022) («revidert oppdragsdokument») ba også helseministeren om at de regionale helseforetakene vurderer hvorvidt godkjente virksomheter i fritt behandlingsvalgordningen i dag leverer tjenester som oppfyller et viktig nasjonalt eller regionalt behov og påse at slike tjenester også i fremtiden gjøres tilgjengelige. De regionale helseforetakene har hittil heller ikke gjort kjent hvilke tjenester som faller innenfor oppdraget.