Skriftlig spørsmål fra Hans Andreas Limi (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:346 (2022-2023)
Innlevert: 07.11.2022
Sendt: 08.11.2022
Besvart: 16.11.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Hans Andreas Limi (FrP)

Spørsmål

Hans Andreas Limi (FrP): Ifølge tall publisert fra SSB 10. oktober i år steg konsumprisindeksen (KPI) 6,9 prosent fra september 2021 til september 2022. Beregnet uten strømstøtteordningen ville tolvmånedersendringen for KPI total vært på 9,9 prosent i september. Forskjellen mellom den offisielle KPI og den hypotetiske indeksen uten strømstøtte blir dermed den dempende effekten strømstøtten har hatt på prisveksten.
Hva er effekten i konsumprisindeksen isolert sett av å halvere merverdiavgiften på matvarer i henholdsvis 1 eller ½ år?

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Avgiftslettelser vil på kort sikt kunne dempe konsumprisveksten. På noe lengre sikt vil imidlertid en avgiftsreduksjon som dekkes inn med økt bruk av oljepenger, forsterke presset i økonomien ved å bidra til økt aktivitet. Det vil i sin tur isolert sett gi høyere vekst i konsumprisene over tid, hvor utslaget vil avhenge av tiltakets størrelse. I en situasjon hvor arbeidsmarkedet allerede er stramt, vil en ekspansiv økonomisk politikk øke risikoen for at konsumprisveksten fester seg på et høyt nivå. Et slikt tiltak vil altså kunne øke andre konsumpriser for husholdninger lenger frem i tid.
Å halvere matmomsen i ett år anslås å gi et provenytap på 12, 8 mrd. kroner påløpt. Halvårsvirkningen av forslaget er 6,4 mrd. kroner påløpt.
Vi har brukt den makroøkonomiske modellen KVARTS til å anslå den isolerte effekten av avgiftslettelsene på konsumprisindeksen. Beregningene kan tyde på at den isolerte effekten av å halvere matmomsen i et helt år kan trekke ned inflasjonen med om lag 0,8 prosentenheter samme år, gitt at avgiftslettelsene i sin helhet veltes over i prisene. En halvering av matmomsen i et halvt år kan bidra til å trekke ned inflasjonen med 0,4 prosentenheter samme år.