Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:356 (2022-2023)
Innlevert: 08.11.2022
Sendt: 09.11.2022
Besvart: 17.11.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Det ser ut til at den nyetablerte tjenesten på Gaustad for sansetap og psykisk helse, har fått redusert sine økonomiske rammer. Noe som betyr at tjenesten står i fare for å bli nedskalert.
Hvordan vil ministeren sikre at denne helt nødvendige tjenesten blir opprettholdt på minst dagens nivå?

Begrunnelse

En undersøkelse gjort blant 736 synshemmede viser at antall deprimerte i denne gruppen er langt høyere enn befolkningen generelt. Undersøkelsen dokumenterte også at andelen ensomme i denne gruppen er meget høy. Bl.a. på bakgrunn av dette kom det på plass en helt nødvendig nasjonal tjeneste for synshemmede og psykisk helse på Gaustad i 2021. Denne ble innlemmet i en tjeneste som allerede var på plass for personer med nedsatt hørsel, som nå heter Nasjonal behandlingstjeneste for sansetap og psykisk helse.
I oppdragsbrevet av 2022, for Helse Sør-Øst, går det frem at «Helseforetaket skal videreutvikle et psykisk helseverntilbud for synshemmede som omfatter barn, unge og voksne.» Dette er veldig bra, da det er åpenbart at det er behov for tjenesten, både for barn og voksne.
Vi har nå fått vite, gjennom Norges Blindeforbunds høringsinnspill til helse- og omsorgskomiteen om forslaget til statsbudsjett, at tjenesten mangler penger til å gjennomføre oppdraget. Vi har forstått det slik at tjenesten vil klare å opprettholde aktiviteten på dagens nivå gjennom 2023, men at tjenestens aktivitetsnivå er usikkert for 2024 og videre.
Dette er helt uholdbart, da vi trenger at tjenesten har trygge rammer og kan ivareta de som trenger behandlingen på en god og trygg måte.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Som representanten Hussein er inne på i sitt spørsmål, skal Helse Sør-Øst RHF «videreutvikle et psykisk helseverntilbud for synshemmede som omfatter barn, unge og voksne».
Representantens spørsmål er derfor forelagt Helse Sør-Øst RHF.
Helse Sør-Øst RHF sier i sitt svar at Stortingets bevilgning i 2020 ble tildelt Oslo universitetssykehus HF med oppdrag å etablere et helsetilbud til personer med kombinasjon av nedsatt hørsel eller syn og psykisk lidelse.
Oslo universitetssykehus HF organiserte tilbudet som en utvidelse av den eksisterende nasjonale behandlingstjenesten for hørsel og psykisk helse. Helsedirektoratet godkjente behandlingstjenesten som nå heter Nasjonal behandlingstjeneste for sansetap og psykisk helse. Oslo universitetssykehus har ansatt personell og tilbudet ble etablert i 2021.
Helse Sør-Øst RHF sier også at de i 2022, i tråd med vedtak i Stortinget, «har videreført bevilgning av 2,5 millioner kroner til Oslo universitetssykehus for det psykiske helsetilbudet til synshemmede ved Oslo universitetssykehus, men har i tillegg valgt å prioritere ytterligere 1,5 millioner kroner til tjenesten fra og med budsjettåret 2023, slik at den samlede øremerkede tildelingen til denne tjenesten i 2023 blir 4,0 millioner kroner. Helse Sør-Øst RHF forutsetter, og vil følge opp, at Oslo universitetssykehus ivaretar oppdraget helseforetaket er gitt innen denne rammen».