Skriftlig spørsmål fra Lene Westgaard-Halle (H) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:360 (2022-2023)
Innlevert: 09.11.2022
Sendt: 09.11.2022
Besvart: 16.11.2022 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Lene Westgaard-Halle (H)

Spørsmål

Lene Westgaard-Halle (H): Har landbruksministeren en god og fullstendig oversikt over marginene til alle leddene i norsk matvarekjede, slik at hun vet hvem som (eventuelt) tar ut mer enn kostnadsøkningene tilsier og vil ministeren dele denne innsikten med Stortinget?

Begrunnelse

I Dagens Næringsliv den 17. oktober sier landbruksministeren at hun forventer at dagligvarehandelen viser ansvar og ikke øker prisene i butikk mer enn kostnadene skulle tilsi. Videre sier ministeren at det ser ut som at sluttleddet i matvarekjeden, altså dagligvarebutikkene, øker prisene mer enn nødvendig på enkelte varegrupper. Eksempelet landbruksminister Borch viser til er melk.
Dagligvarehandelen på sin side har sagt at økte kostnader hos leverandørene og energipriser er de drivende årsakene til høyere priser på folks mat. Prisdannelsen på enkeltvarer i dagligvaresortimentet avhenger av veldig mange faktorer. Fortjenesten til dagligvarehandelen finnes i totaliteten i handlekurven, ikke i enkeltprodukter.
Med dette som bakgrunn virker det som landbruksministeren har en innsikt i fordelingen av marginer i norsk matvareindustri ut over det som er offentlig kjent.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Som landbruks- og matminister har ikke jeg annen innsikt i marginene til leddene i norsk matvarekjede enn det som allerede er offentlig kjent. De siste ukene har vi sett oppslag i mediene med eksempler på en kraftig prisvekst for enkelte matvarer. Inntrykket underbygges av tall fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) som viser at prisøkningen til dagligvarekjedene er over 20 pst. på enkelte varer.
Vi opplever nå en sterkere prisvekst på matvarer enn det vi har sett på flere tiår. Det er krevende for svært mange og kommer på toppen av en allerede anstrengt privatøkonomi. Det bekymrer oss. Prisveksten har sammenheng med situasjonen vi står i internasjonalt, og ifølge FAO har vi nå historisk høye råvarepriser på mat. Jeg står derfor fast ved min oppfordring til alle aktører i verdikjeden for mat om å viser ansvar, og ikke øke prisene mer enn strengt nødvendig i den uoversiktlige situasjonen vi nå er i.