Kathy Lie (SV): Bufdir har nylig gjort en kartlegging av etteradopsjonstilbud til adopterte og familiene deres, og tettere oppfølging anbefales. I tillegg utfordres myndigheten på om alle adopsjoner er til barnets beste.
Vil regjeringen jobbe for en uavhengig gransking av utenlandsadopsjoner, og på hvilken måte vil statsråden sørge for tilstrekkelige etteradopsjonstiltak?
Begrunnelse
Det er viktig at utenlandsadopterte får ivaretatt sine grunnleggende menneskerettigheter og at de får den beste forutsetningen for et godt oppvekstmiljø. I sin rapport «Etteradopsjonstilbud til adopterte og familiene deres. Kartlegging av behov og forslag til tiltak» anbefaler Bufdir foreldrestøttende kurs, bedre helseoppfølging og mer hjelp fra myndighetene til utanlandsadopterte og adoptivforeldrene deres. Statsråden inviterte organisasjoner til innspillsmøte om etteradopsjonstiltak i juni, men lite har skjedd i saken etter dette.
Organisasjoner som jobber for adoptertes rettigheter ønsker en uavhengig gransking av utenlandsadopsjoner som er gjennomført i Norge. Flere adopterte forteller om forfalskede adopsjonsdokumenter, usanne bakgrunnshistorier og uriktige fødeforeldre. Andre opplever store mangler i dokumentasjonsgrunnlaget.
Statsråden har tidligere understreket at adopsjon skal være til barns beste, men da må de grunnleggende menneskerettighetene være prioritert. Barn må beskyttes fra menneskehandel/illegale adopsjoner og retten til en trygg oppvekst må ivaretas.