Skriftlig spørsmål fra Roy Steffensen (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:372 (2022-2023)
Innlevert: 10.11.2022
Sendt: 11.11.2022
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 19.11.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Roy Steffensen (FrP)

Spørsmål

Roy Steffensen (FrP): Hos NRK 25. okt. sa næringsministeren at hele kraftbransjen hadde et resultat på nærmere 60 mrd. kr i fjor. EnergiNorge mener imidlertid at vannkraftselskapenes resultatet var ca. 20 mrd. kr i 2021. Vestre benytter «SSBs regnskapsstatistikk for ikke-finansielle aksjeselskaper innenfor elektrisitets-, gass-, damp- og varmtvannsforsyning» som inkluderer flere næringer enn de som er berørt av forslag om økt grunnrenteskatt og høyprisbidrag for vannkraften.
Hvor stort var overskuddet for vannkraftprodusentene i 2020, 2021 og 1. halvår 2022?

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: SSB publiserer tall for vannkraftprodusentenes driftsresultat i den årlige statistikken Elektrisitetsnæringens økonomiske utvikling. I 2020 var driftsresultatet for vannkraftprodusentene på 17,7 mrd. kroner (foretak registrert med næringskode 35.111). Tall for 2021 vil bli publisert 29. november 2022, altså innen kort tid, og tallene for 2022 ventes å foreligge høsten 2023. SSB publiserer ikke kvartalsvise eller halvårlige tall i denne statistikken.
Det finnes imidlertid andre statistikker og datakilder som publiseres tidligere enn ovennevnte serie, og som kan gi oss en pekepinn på hvordan driftsresultatet i elektrisitetsnæringene har utviklet seg i 2021 og hittil i 2022. Et eksempel på dette er SSBs regnskapsstatistikk for ikke-finansielle aksjeselskaper, som blant annet viser driftsresultatet for samlekategorien «elektrisitets-, gass-, damp- og varmtvannsforsyning». Denne statistikken er mindre presis/finmasket enn den som gjelder kun for elektrisitetsnæringen, men til gjengjeld ble 2021-tallene publisert allerede 29. september i år. Der fremgår det at driftsresultatet i denne næringskategorien økte fra 23,3 mrd. kroner i 2020 til 64,6 mrd. kroner i 2021, dvs. nær en tredobling av overskuddet.
Jeg er klar over at dette tallet ikke nødvendigvis gir en en-til-en gjenspeiling av utviklingen innenfor vannkraftproduksjon. I lys av strømprisutviklingen og enkeltselskapers resultater i samme periode, er det likevel grunn til å anta at overskuddene også innenfor vannkraft økte betydelig fra 2020 til 2021. De rekordhøye strømprisene i første halvår i år kan også tyde på at overskuddene i vannkraftbransjen har økt ytterligere i denne perioden all den tid produksjonskostnadene har holdt seg noenlunde stabile.
Regjeringen vurderer det derfor slik at det er grunnlag for at vannkraftprodusentene kan bidra med mer til fellesskapet enn de gjør i dag. Poenget er ikke nøyaktig hvor store disse overskuddene er, men at de er skapt med felles ressurser i en helt ekstraordinær markedssituasjon. Jeg tilråder Stortinget å stille seg bak regjeringens forslag om økt beskatning av denne bransjen. Vi foreslår langsiktige grep som sikrer omfordeling og nødvendige inntekter både neste år og i årene som kommer. Samtidig foreslår vi et høyprisbidrag, et skattegrep tilpasset en situasjon med høye strømpriser, for vannkraftprodusenter som har store ekstrainntekter fra sin aktivitet.