Skriftlig spørsmål fra Margret Hagerup (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:375 (2022-2023)
Innlevert: 11.11.2022
Sendt: 11.11.2022
Besvart: 16.11.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Margret Hagerup (H)

Spørsmål

Margret Hagerup (H): Hva er årsaken til at en ikke kan ta skjenke- og etablererprøven på engelsk?

Begrunnelse

Serveringsbransjen er en stor bransje som sysselsetter mange, spesielt dem som står lengst fra arbeidslivet. Etter koronapandemien er dette en bransje med et fortsatt stort behov for arbeidskraft, og de ansetter en stor andel flyktninger og andre som kommer med utenlandsk bakgrunn. Flere av disse kan etter hvert ha et ønske om å etablere et eget sted, eller bli værende i bransjen. Lofthus samvirkelag i Oslo driver åtte restauranter og melder om utfordringer med at skjenke- og etablererprøven kun kan tas på norsk. For dem ville det vært bra for rekrutteringen at den også var tilgjengelig på engelsk.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Serveringsregelverket stiller en rekke krav til den som vil være daglig leder for et serveringssted, blant annet at vedkommende har bestått etablererprøven. Ettersom regelverket som kandidaten skal ha kjennskap til er på norsk, er både læremateriellet og prøven på norsk. Bakgrunnen for dette er at man den gang serveringsregelverket ble utformet ønsket at kandidaten skulle ha kjennskap til økonomistyring og norsk lovgivning av betydning for drift av serveringssteder. Dette skulle bidra til å oppnå lovens formål om å sikre forsvarlig drift av serveringssteder, bidra til stabile og forutsigbare rammevilkår for bransjen og hindre illojal konkurranse. Regelverkets formål er også å forebygge kriminalitet i og i tilknytning til bransjen.
Da dagens serveringslov ble til, ble det ikke problematisert hvorvidt etablererprøven burde tilbys på flere språk. Jeg ser at dagens innretning kan gjøre det vanskeligere for personer som ikke behersker norsk å bestå prøven, og dermed være daglig leder for et serveringssted. Dette er blant flere forhold som tyder på at etablererprøven ikke er godt nok tilpasset serveringsnæringen slik den ser ut i dag. Gjennomgang med sikte på endringer av etablererprøven og serveringsregelverket for øvrig er et av flere forenklingstiltak som departementet har til vurdering.