Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:404 (2022-2023)
Innlevert: 15.11.2022
Sendt: 15.11.2022
Besvart: 18.11.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Hvilke tiltak har UNE iverksatt for å sikre en enhetlig vurdering av hva som anses å ikke by på vesentlige tvilsspørsmål?

Begrunnelse

Høyre mener at norsk innvandringspolitikk skal være forutsigbar, rettferdig og rettssikker. Dette innebærer også at det er viktig at enhver som søker beskyttelse får sin rettssikkerhet ivaretatt i utlendingsforvaltningen. Dette innebærer også at det må sikres likebehandling i behandling av saker både i UDI og UNE. Utlendingsloven legger opp til at saker som «ikke byr på vesentlige tvilsspørsmål» kan avgjøres av en nemndleder. Det vil i slike tilfeller ikke legges opp til behandling i nemnd med leder og to nemndmedlemmer, eller stornemnd. I slike saker uten vesentlige tvilsspørsmål vil heller ikke utledningen møte personlig og uttale seg i saken, jf. Utlendingsloven § 78. Den enkelte nemndleders egne vurdering av eventuelle tvilsspørsmål vil dermed kunne få stor betydning.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Utlendingsnemnda (UNE) er et uavhengig klageorgan med nemndledere som er selvstendige beslutningstakere. Etter utlendingsloven § 78 kan saker som ikke byr på vesentlige tvilsspørsmål bli avgjort av en nemndleder. Saker med vesentlige tvilsspørsmål skal avgjøres av en nemnd med en nemndleder og to nemndmedlemmer, eventuelt en stornemnd.
I utlendingsforskriften § 16-9 er det nærmere definert når en skal anses å by på vesentlige tvilsspørsmål. Det sentrale er om «det er tvil om spørsmål som kan ha avgjørende betydning for utfallet av saken». Bestemmelsen gir også nærmere føringer for denne vurderingen.
UNEs direktør har gitt interne retningslinjer om avgjørelsesformer i UNE. Disse retningslinjene er tilgjengelige på UNEs nettside: IR-02: Avgjerdsformer i UNE - Utlendingsnemnda (UNE). Retningslinjene skal bidra til likebehandling.
Videre blir hver enkelt sak forberedt av UNEs sekretariat, som er inndelt etter sakstyper og landområder og med god oversikt over egen portefølje. Denne organiseringen gir et godt grunnlag for likebehandling. Etter sin gjennomgang av saken, gir sekretariatet en anbefaling til nemndleder om avgjørelsesformen.
UNE har også andre tiltak for likebehandling, blant annet interne faglige møter.