Silje Hjemdal (FrP): Hvilket faktagrunnlag har statsråden for å hevde at enerettsmodellen er den modellen som i størst grad er egnet til å ivareta sårbare spillere?
Begrunnelse
I sitt svar til Stortinget den 7. november, skrev statsråden "Enerettsmodellen er den modellen som i størst grad er egnet til å ivareta sårbare spillere." (Dokument nr. 15:269 (2022-2023)).
Påstanden står i sterk kontrast med det empiriske grunnlaget som svenske og danske myndigheter viser til i sine offisielle rapporter. I begge landene har enerettsmodellen blitt erstattet med lisensordning for pengespill. Begge endringene skjedde under ledelse av sosialdemokratiske regjeringer i de respektive landene.
De offisielle evalueringene av lisensordningen i Sverige og Danmark viser at kanaliseringsgraden (andelen av markedet som er under nasjonal regulering) har økt markant i årene etter innføring.
Statskontoret (den svenske regjeringens utredningsmyndighet) konkluderte i mars 2022, med at spillmarkedet fungerer bedre nå under en lisensmodell, enn under det tidligere monopolet. I Statskontorets rapport "Utvärdering av omregleringen av spelmarknaden. Slutrapport (2022:5)", konkluderes det: "Statskontoret bedömer att spelmarknaden fungerar bättre 2021 än 2018. Omregleringen har förbättrat förutsättningarna att nå riksdagens mål för spelområdet om att spelmarknaden ska vara under offentlig kontroll, ha ett starkt konsumentskydd och värna intäkterna från spel till föreningslivet och staten."
Statskontoret viser til at den viktigste effekten av omreguleringen er at den svenske statens kontroll over spillmarkedet har økt, og de konkluder med at omfanget av spilleproblemer i Sverige ikke økt etter innføringen av en lisensordning.
Spillmyndigheden er den danske regjeringens organ for å regulere spillmarkedet. I en ny rapport (september 2022) konkludere Spillmyndigheden med at «en stadig større andel af spil på nettet i Danmark foregår på hjemmesider, der har tilladelse. Faktisk er andelen blandt de højeste i Europa.». Ifølge rapporten, foregår nå 90 prosent av danskenes pengespill på nett hos aktører med lisens i Danmark.
Omfanget av spilleproblemer i Danmark har heller ikke økt etter liberaliseringen, pengespill har snarere tvert imot blitt mindre utbredt i den danske befolkningen. Tall fra Spillmyndigheden (november 2020), viser at danskene i gjennomsnitt bruker mindre penger på pengespill, enn det som er tilfellet i Norge og de andre nordiske landene.