Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:409 (2022-2023)
Innlevert: 15.11.2022
Sendt: 16.11.2022
Besvart: 22.11.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Når vil statsråden sørge for at leverandører av oksygenbehandling kan inngå avtaler om direkte oppgjør, som hun lovet i sitt svar 04.04.22, og hvorfor tar det så lagt tid å sørge for en praksis som gjør at lungesyke med dårlig råd, med rett på refusjon, kan reise til utlandet?

Begrunnelse

I mars 2022 stilte undertegnede spørsmål til statsråden om at praksisen for refusjoner for oksygenbehandling ved utenlandsreise er endret. Tidligere praksis i HELFO har vært at de selskapene som leverer oksygenbehandlingen kan søke refusjon på vegne av pasienten, sånn at pasientene ikke selv må legge ut for denne kostnaden. Denne praksisen ble i vinter endret sånn at pasientene selv må legge ut for behandlingen.
I sitt svar 04.04.2022 skriver statsråden at:

«Det understrekes at omleggingen av praksis ikke innebærer noen innskrenkning av retten til stønad til oksygenbehandling i utlandet, men det legges til grunn at tjenestene må være betalt av den enkelte før refusjon kan gis etter § 5-24 eller at leverandøren av oksygen i Norge har inngått avtale om direkteoppgjør på samme måte som for andre tjenester enn oksygen.»

Undertegnende er kjent med at det fortsatt ikke er sørget for at leverandører kan inngå avtale med direkteoppgjør, og pasientorganisasjonen LHL har rettet flere henvendelser til Helsedirektoratet om saken, men at de viser til at de venter på en «avklaring» fra Helse- og omsorgsdepartementet.
Inntil denne saken er løst er det mange pasienter med lungesykdom som ikke kan reise til utlandet, selv om de har krav på refusjon, rett og slett fordi de ikke har råd til å forskuttere oksygenbehandling.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Som nevnt i mitt svar av 4. april i år, så har Helfos tidligere praksis med å dekke utgifter til medisinsk oksygen ved reise og opphold i utlandet kun basert på faktura fra leverandører, ikke vært i samsvar med folketrygdlovens regler om fremsettelse av krav og utbetaling av stønad. At medlemmer i folketrygden nå må betale for oksygen og deretter søke om å få utgiftene refundert, er en konsekvens av at Helfo endret sin praksis. Jeg ser at det kan være en økonomisk belastning for den enkelte å legge ut i forkant. Prinsippet om forskuttering av utgifter gjelder imidlertid også for andre helsetjenester i utlandet som omfattes av stønadsordningen i folketrygdloven § 5-24 og hvor utgiftene kan bli betydelige, som for eksempel ved behandling i sykehus.
Behandlere og tjenesteytere kan etter avtale få rett til direkte oppgjør med Helfo. Slike avtaler reduserer medlemmets betalingsplikt tilsvarende. I mitt forrige svar til representanten Hoksrud, viste jeg til at utgangspunktet er at ordningen med direkte oppgjør ikke utelukker leverandører av medisinsk oksygen. I etterkant av dette svaret har Helsedirektoratet henvendt seg til departementet, hvor det reises enkelte spørsmål knyttet til adgangen til å inngå avtaler om direkte oppgjør med oksygenleverandører. Problemstillingene som direktoratet tar opp berører imidlertid ikke kun leverandører av medisinsk oksygen, men behandlere og tjenesteytere generelt. Disse problemstillingene må derfor vurderes i en bredere sammenheng. Departementet arbeider nå med å besvare de spørsmålene som Helsedirektoratet har reist og vil gi en snarlig avklaring.